El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat aquest diumenge que la "unitat d'acció estratègica" al Congrés i Senat amb ERC incorporarà "actors" d'altres autonomies amb un programa que inclourà l'autodeterminació i la llibertat dels presos polítics. En concret ha apuntat a "actors" de Canàries, Astúries, Aragó i Galícia.

En un acte per presentar Iker Gil com a candidat a l'alcaldia de Portugalete, Otegi ha considerat que l'etapa en la qual EH Bildu participava en el Congrés i Senat "des de la perspectiva d'una sigla política és una etapa superada" que correspon a una "fase autonòmica".

otegi efe

Ha assenyalat que la seva formació va fer una aposta per "superar aquest model d'intervenció" a Espanya i a Europa i va realitzar una oferta perquè "els sobiranistes d'esquerres de l'estat espanyol" juguessin "junts" per construir "fronts amplis" amb els quals fer front davant la "involució" que es produeix a l'Estat.

Ha manifestat que aquesta unitat d'acció es durà a terme sobre "un programa de mínims", "simple, comprensible, clar", amb "el dret d'autodeterminació com a únic eix que permet un model realment democràtic a l'Estat", pel que exigiran "el respecte a la lliure determinació de bascos, catalans, gallecs i canaris".