El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha reivindicat la seva candidatura a lehendakari malgrat que la Junta Electoral de Guipúscoa l’hagi exclòs de les llistes de la coalició sobiranista. En aquest sentit, ha afirmat que liderarà el projecte d’EH Bildu “facin el que facin els tribunals espanyols”.

Davant un Estat que “s’obstina a decidir qui pot concórrer o no a les eleccions”, Otegi ha instat el president del PNB, Iñigo Urkullu, a prendre partida i “tenir una posició política”, ja que considera que no es poden esvair els dubtes “dient que és un tema judicial”.

Respecte a la sentència que dictarà el Tribunal Constitucional (TC), Otegi ha manifestat que la decisió que s’adoptarà sobre la seva inhabilitació serà “política, no un problema judicial”.

“Jo he estat escollit per les bases d’EH Bildu i faré campanya electoral”, ha insistit Otegi, que també ha assegurat que no aparèixer en les llistes “no l'invalida en termes polítics”. Aquest és l’argument en el qual s’empara Otegi per participar “amb ple dret” a la campanya electoral “com qualsevol ciutadà d’aquest país”.