El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha plantejat aquest diumenge que els sobiranistes bascos, catalans i gallecs "uneixin forces" a les eleccions europees i en uns "previsibles" comicis al Congrés dels Diputats "al voltant d'un programa de mínims" que contingui el "dret a decidir".

Otegi ha fet aquesta invitació en una entrada en el seu blog titulada "Reflexions, reptes i iniciatives per al nou curs polític" en què avança que la taula política d'EH Bildu adoptarà demà, en l'habitual reunió dels dilluns, "com afronta el debat pressupostari" al Parlament Basc; assegura que demà mateix farà públic el seu posicionament.

Otegi dibuixa un escenari "estatal, europeu i mundial preocupant", en el que destaca la "més que probable nova crisi financera i econòmica", el "creixement alarmant de l'extrema dreta" i la "deriva cap a l'autoritarisme". Segons la seva anàlisi, el "règim del 78 a Espanya" travessa "una crisi" l'origen de la qual resideix en la crisi econòmica, el "procés català, que ha fet saltar les costures de l'ordenament territorial", i la desaparició d'ETA que, segons el seu parer, "ha deixat a l'Estat sense l'enemic intern que li permetia mantenir una societat cohesionada al voltant d'un enemic comú".

El coordinador general d'EH Bildu diu que l'"agenda involutiva a Espanya ja està en marxa" i considera que el líder del PP, Pablo Casado, i Ciutadans "representen els continguts i l'esperit d'aquesta involució".

En aquest sentit, afirma que "hi ha la possibilitat que el PSOE repeteixi al govern espanyol" la legislatura vinent, però afirma que un executiu socialista "tampoc abordarà una autèntica reforma" que "accepti la plurinacionalitat de l'Estat i el dret a l'autodeterminació".

En aquesta situació, Otegi proposa "enfortir i ampliar les aliances" de cara a les eleccions que "són un espai per a la suma del conjunt de les organitzacions sobiranistes" i subratlla que és necessària una "reflexió de caràcter estratègic" que permeti fer-hi front "amb més garantia d'èxit i més dosis d'eficàcia".

Diu que EH Bildu està "compartint amb tots els sobiranistes d'Euskal Herria, Catalunya i Galícia" aquesta reflexió, ja que les eleccions europees i uns "previsibles" comicis a Espanya "haurien de tenir com a objectiu unir forces, sumar voluntats per coordinar els rellotges polítics" al voltant d'un "programa de mínims que hauria de portar al frontispici la defensa del dret d'autodeterminació de les respectives nacions".

Otegi afirma també que EH Bildu serà "inflexible" en la denúncia de la corrupció a Euskadi de la qual "només es veu, de moment, la punta de l'iceberg", afirma.