El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha cridat avui a "sincronitzar els rellotges polítics basc i català per fer front de manera comuna al govern espanyol. A més, ha assegurat que els presos polítics demostren la "deriva autoritària" de l'Estat.

Otegi ha assegurat que a llarg termini l'objectiu d'EH Bildu és la independència i que compta amb "un full de ruta clar per conduir a aquest país a la construcció de la república basca", encara que té un altre "full de ruta per fer front als problemes que en el dia a dia té la ciutadania". D'aquesta manera, EH Bildu centrarà la seva acció en la "intersecció d'ambdues" estratègies, perquè la coalició "és una esquerra útil que no es quedarà en posicions testimonials ni marginals".

Entre els reptes del nou curs polític ha citat la defensa de l'acord sobre autogovern assolit amb el PNB en el Parlament basc "en termes de sobirania, confederació i dret a decidir", i l'impuls a una "estratègia nacional" que tingui en consideració a Euskadi, Navarra i el País Basc francès.