El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la secretària general d'ERC, ara en l'exili, Marta Rovira, firmaran aquest divendres a Ginebra l'acord estratègic assolit entre les seves formacions per actuar de forma coordinada al Congrés i al Senat després de les eleccions del 28 d'abril.

En el moment de la firma, el líder de la coalició sobiranista basca estarà acompanyat de les caps de llista d'aquesta formació per Gipúscoa i Navarra, Mertxe Aizpurua i Bel Pozueta, mare d'un dels nois d'Altsasu. Al costat de Rovira, estaran la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, i el fins ara diputat Joan Tardà.

Davant de la impossibilitat del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, de poder firmar l'acord, en estar empresonat a la presó de Soto del Real, el coordinador de la coalició sobiranista basca es desplaçarà a Ginebra per formalitzar-lo amb la número dos del partit republicà.

Mitjançant aquest document, ambdues formacions es comprometen a mantenir una "unitat d'acció" en el Congrés i en el Senat després de les eleccions generals, a fi de "multiplicar" la seva influència, amb un programa de mínims que inclou el dret d'autodeterminació per a les nacions basca i catalana, "l'excarceració dels presos polítics, i una agenda social de canvi profund que posi fi a la desigualtat i fre al poder del poder econòmic que s'imposa sobre el poder polític".

D'aquesta forma, consideren que aquesta aliança és "la millor manera de fer front a la involució democràtica que viu l'Estat espanyol", i pot suposar "el blindatge de la supervivència dels pobles" català i basc.

L'acord estratègic, que està obert a la possibilitat que se sumeixen altres forces sobiranistes, com el BNG, pretén "desenvolupar de manera acordada iniciatives de caràcter institucional i de masses", i contribuir, "de manera conjunta, a crear espais de col·laboració amb altres nacions sense estat europees".