El secretari general de Sortu i líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha destacat que "la foto" d'aquest dijous entre la seva formació i el PSE-EE després de 10 anys sense veure's les cares és "important" perquè aporta "normalitat al país".

EH Bildu i el PSE-EE han mantingut avui una reunió a Bilbao en la qual les delegacions d'ambdues forces polítiques han estat encapçalades per Otegi i per la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia. L'anterior trobada a aquest nivell entre ambdues formacions es va produir fa deu anys, durant la treva d'ETA el 2006, quan governava José Luis Rodríguez Zapatero, una reunió per la qual van ser processats i després absolts els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares.

La reunió d'avui ha suposat la primera ocasió en què Otegi ha estat a la seu central dels socialistes bascos, ja que l'anterior trobada va ser en un hotel donostiarra. Al final de l'entrevista, Otegi ha considerat "important la foto" perquè "acompanya el que succeeix en la realitat social, que cada vegada està més normalitzada al país, encara que quedin gravíssims temes pendents, com els presos" d'ETA.

Per la seva part, segons una nota del PSE-EE, Idoia Mendia ha considerat "positiva" la reunió i l'ha emmarcada "en el permanent intercanvi de punts de vista que ha de presidir les relacions entre formacions polítiques que compten amb una important representació en tots els àmbits institucionals d'Euskadi".

El dirigent abertzale ha explicat als periodistes que en aquesta "primera reunió", que ha qualificat de "sincera", no han "aprofundit", però han acordat continuar parlant per veure si és possible o no acordar sobre els tres grans eixos de la política basca: l'àrea social, l'"autogovern nacional" i la pau i convivència.

Otegi ha assenyalat que "gairebé amb absoluta seguretat" el PNB i el PSE-EE formaran un Govern Basc de coalició, "que no és el que necessita el país". "Aquesta és la realitat a curt termini, els llums curts, però un país també es construeix amb els llums llargs, amb acords de país en termes inclusius, sense excloure ningú, i veurem en els propers mesos i anys si se substancien o no acords. Nosaltres hi estem absolutament oberts sempre que suposin un avenç en termes nacionals, socials o de pau", ha declarat.

El PSE-EE ha informat en una nota que les dues delegacions han abordat assumptes relacionats amb la governabilitat, el treball parlamentari, l'agenda social, la convivència, el desenvolupament de l'autogovern i l'organització interna d'Euskadi, entre d'altres. "Els socialistes bascos valoren la voluntat d'ambdues formacions de col·laborar en el futur, com ja ha succeït al Parlament basc, sense obviar que existeixen diferències que s'han manifestat i segueixen presents, en ocasions de forma molt evident, a l'hora d'abordar diferents qüestions", afegeix el PSE-EE.