L'exdirigent de la il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi sortirà demà de la presó de Logronyo a primera hora del matí, després de passar-hi sis anys i mig.  A la sortida, en un primer acte de benvinguda, gent d’ERC, com el senador Santiago Vidal, i de la CUP, com ara la diputada Anna Gabriel i l'exdiputat David Fernàndez, l'estaran esperant. També la plana major de Sortu, ja que és el seu secretari general. De fet, a les portes de la presó, Otegi farà la seva primera intervenció pública.

Llavors, se n’anirà al seu poble, Elgoibar (Guipúscoa), on està previst que també s’organitzi a la tarda, cap a dos quarts de set, un acte de rebuda. Allí, també adreçarà unes paraules als assistents a la festa Otegi Free Jaialdia, que se celebrarà a la plaça de la localitat. La festa comptarà amb les actuacions del grup Bad Sound System i el cantant Fermín Muguruza, entre d'altres. A més, hi haurà bertsolaris i txalapartaris.

El plat fort serà el dia 5 de març, quan el dirigent abertzale participarà també en un acte polític de benvinguda al Velòdrom d’Anoeta. Un escenari emblemàtic en la seva trajectòria política, ja que va ser en aquest pavelló on, el 14 de novembre del 2004, el líder abertzale va presentar una proposta per “treure el conflicte basc dels carrers” i portar-lo a una taula de diàleg per dirimir-lo “de manera pacífica i democràtica”.

Vigilat per l'Audiència Nacional

El delegat del govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo, i l'Associació de Víctimes del Terrorisme van sol·licitar la prohibició d'aquests actes. Finalment, però, el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco no els ha prohibit perquè considera que s'ha de garantir "l'exercici d'un dret fonamental com és el de reunió i manifestació". No obstant, ha ordenat a l'Ertzaintza i a la delegació del govern central al País Basc que en vigilin el desenvolupament per evitar la comissió de delictes d'enaltiment del terrorisme.

Futur d’Otegi

El País Basc celebra eleccions autonòmiques aquest mes d’octubre. Precisament, en un intent de recuperar l’electorat perdut en els comicis generals del 20D, EH Bildu ha temptejat Otegi per intentar recuperar l’espai perdut en favor de Podemos i el lehendakari Iñigo Urkullu, del PNB. De fet, el dirigent abertzale ja s'ha mostrat predisposat a formar part de la candidatura. Cal tenir en compte que ara per ara Sortu s’integra dins d’EH Bildu, i ell n’és el secretari general, figura vacant fins demà mateix que surt en llibertat.

No obstant, aquest proposta de precandidat d'EH Bildu encara està a l'aire, ja que Otegi no pot ocupar cap càrrec públic perquè sobre ell recau una condemna d’inhabilitació fins al 28 de febrer del 2021. De fet, l’Audiència Nacional va rebutjar al gener el recurs que els seus advocats van presentar en contra d’aquesta decisió judicial.

A la presó des del 2009

La policia va detenir Otegi per ordre del jutge Baltasar Garzón en el marc del cas Bateragune. L’Audiència Nacional el va condemnar llavors a deu anys de presó per un delicte d’integració en organització terrorista, en intentar reconstruir Batasuna sota la direcció d’ETA. Després el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a sis anys i mig, un termini que expirava el 8 d’abril del 2016. La seva sortida, però, s’ha avançat fins avui perquè li han descomptat del còmput les vegades que va haver de comparèixer als jutjats com a mesura cautelar.