El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat a l'independentisme que mantingui "una posició comuna" davant de la possible investidura de Pedro Sánchez, i ha instat a abordar els problemes de "les nacions sense Estat i els presos".

A més, creu que la presència de Pablo Iglesias dins del govern espanyol "no és prou garantia" perquè ha "de pagar un peatge", i ha demanat a Podemos que aclareixi si comparteix l'exclusió de la coalició sobiranista en la ronda de contactes per obtenir suports per al nou executiu.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Otegi ha considerat que és un moment important en què "la involució és present a la cultura política de l'Estat espanyol". "La irrupció de Vox amb 52 diputats ve a manifestar que aquest franquisme que mai no va desaparèixer és allà. En el fons, segueix pensant exactament el mateix, igual que el PP. El que passa és que Vox ho diu i el PP no s'atreveix", ha asseverat.

Preguntat per si votaran no al govern de coalició PSOE-Unidas Podemos, creu que això és "la trampa que volen fer alguns", i ha afirmat que "un govern progressista és el que fa polítiques de progrés".

"Posar-se l'anell de govern progressista és el més fàcil del món. Nosaltres llegim l'acord que han assolit i ens sembla un acord que, en el punt nou (que parla de Catalunya i de reforçar l'Estat autonòmic), és altament decebedor", ha assegurat.

A més, ha recordat que la primera notícia que ha tingut EH Bildu, de qui es pretén que faciliti aquest executiu, és que no s'hi reuniran. En aquest sentit, ha afirmat que la seva coalició posa sobre la taula "una agenda democratitzadora", que inclou autodeterminació i presos. Per això, ha preguntat a veure si se'n vol parlar o el que es busca és "donar una mà de xapa i pintura al règim del 78".

Segons el seu parer, "la irresponsabilitat és que han fet un document en el qual, d'entrada, no aborden els problemes estructurals que hi ha a l'Estat". "I la segona notícia que tinc és que no ens rebran", ha reiterat. "El problema de les nacions sense Estat i dels presos serà allà". En aquest sentit, ha reclamat que s'abordin ambdues qüestions.