El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, considera que en una comparativa entre la situació política catalana i la basca cal tenir clar que “avui en dia, el PNB no és Convergència, és Unió”, una al·lusió directa a les reticències del PNB a apostar de manera ferma per un procés independentista.

En declaracions a Els Matins de TV3, el líder abertzale ha defensat la possibilitat de conformar després de les eleccions del 25 de setembre, un govern “d’ampli espectre i sòlid” conformat per PNB, EH Bildu i Elkarrekin Podemos, però alhora ha indicat que “el PNB rebutja un pacte amb EH Bildu”. Continuant amb la crítica contra el Partit Nacionalista Basc, Otegi ha insistit que el projecte del seu candidat i actual lehendakari, Iñigo Urkullu “passa per un impossible”.

En aquest sentit ha recordat que el projecte del PNB passa per “encaixar la nació basca en un Estat espanyol que reconegui el dret a decidir dels bascos”, per reblar, “a Catalunya ja sabeu que això és impossible”, però ha insistit que "un Junts pel Sí a la basca arrasaria a les eleccions".

“L’independentisme està creixent”

Així mateix, Otegi, que no es presenta a les eleccions per decisió judicial, ha considerat que els tribunals han tractat de “retallar les nostres expectatives electorals”, però que malgrat això, “l’independentisme està creixent”, raó per la qual s’ha mostrat convençut que la seva formació assolirà “un gran resultat electoral”.

Pel que fa a la fi del terrorisme, el líder abertzale ha assegurat que és l’Estat espanyol qui posa traves al desarmament total d’ETA, tot assegurant que encara es mantenen “grans operatius en territori francès per impedir el desarmament d’ETA”.

En aquest sentit, considera que “la societat basca ha passat pàgina i la convivència és normal” gràcies a l’absència del terrorisme, encara que alguns "no ho vulguin veure així", i per això ha volgut fer un altre símil amb la situació catalana, afirmant que el que passa al País Basc ara que no hi ha terrorisme “és com el que es diu a Catalunya sobre la situació lingüística, que es diuen moltes coses però quan un va a Catalunya veu que la convivència és completament normal”.

Finalment, Otegi ha insistit que al País Basc, “tots tenim passat, tots tenim motxilles i ningú pot dir que ha viscut al marge del conflicte”, però amb tot, ha insistit que manté “tota la intenció de col·laborar amb les víctimes i reparar el seu dolor”.