Convidat pel Grup d'Amics del País Basc i les forces d'esquerra, el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha viatjat avui a Brussel·les per anunciar una "nova política" i per demanar a Europa que s'involucri en el procés basc. Ho ha fet al Parlament Europeu, on ha aprofitat per carregar contra el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, dirigint-se a ell per advertir-lo que "instrumentalitzar la meva persona i el conflicte basc per ocultar les deficiències és una estratègia condemnada al fracàs".

"Les estratègies de tinta de calamar que pretenen ocultar els greus problemes de l'Estat no funcionaran", ha volgut deixar clar Otegi en una breu compareixença davant els mitjans de comunicació durant l'acte del desè aniversari del Grup d'Amics del País Basc, en què també hi han assistit eurodiputats catalans com Ernest Maragall o Josep Maria Terricabras. Abans del debat, que portava per nom "La situació del procés de pau basc", el líder abertzale s'ha sumat a un minut de silenci en memòria de les víctimes del terrorisme.

"Ni la situació econòmica, ni la crisi estructural, ni la situació de les nacions sense Estat són el camí del futur", ha posat de manifest, i ha recordat que "l'Estat no s'ha mogut ni un mil·límetre", mentre que "l'esquerra independentista ha fet tot el que estava a les seves mans". "Hi ha una actitud insaciable de qui mai considerarà suficient res del que fem", s'ha lamentat, "però no perdrem el somriure", ha assegurat.

El líder de Sortu ha parlat, però no ha volgut respondre cap pregunta, i ha aprofitat per reclamar que "tots els presos polítics bascos surtin de la presó i els refugiats tornin". Un diputat flamenc s'ha dirigit a Otegi per comunicar-li que el fa feliç veure com "l'Estat espanyol no ha aconseguit fer-lo caure a la presó com volia".

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, no s'ha pogut estar d'opinar sobre la presència del dirigent de l'esquerra abertzale al Parlament Europeu i ha assegurat que aquesta visita "ennegreix" Podemos i Izquierda Unida. Mentre Otegi ha deixat clar que "ells continuen ancorats en el passat", Sáenz de Santamaría l'ha definit com "el passat recent més negre de la història espanyola".