El secretari general de Sortu i previsiblement candidat de l’esquerra abertzale a les eleccions basques d’aquesta tardor, Arnaldo Otegi, visitarà Barcelona el proper 18 de maig per participar en un acte públic a Can Fabra de Sant Andreu, el primer a Catalunya des que va sortir de la presó a principis de març. I aprofitarà per visitar el Parlament.

Otegi aprofitarà aquesta visita per reunir-se amb alguns representants d'ERC i tot el grup parlamentari de la CUP, així com amb la mesa i portaveus de la la comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucional i Transparència.

Una visita a Catalunya que sens dubte escalfarà els passadissos del Parlament, començant pel PP. El seu coordinador general, Xavier García Albiol, no s'ha pogut estar d'enviar una carta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per expressar-li el seu "malestar" i "rebuig" i emplaçar-la a "exigir" a la presidenta de la comissió d'Acció Exterior, Marta Pascal, "anul·lar" i "evitar" la reunió "amb una persona que ha format part d’ETA" i que "no ha demanat perdó a les víctimes".

De moment, però, només s'han pronunciat en contra de la visita els populars, però al carrer sembla que tindrà una bona rebuda, ja que el mateix Otegi anunciava aquest dimarts via Twitter que les entrades per la conferència ja estan exhaurides.

A més, republicans i cupaires sempre li han donat suport i són defensors de la seva causa i la seva figura. De fet, el número 2 dels republicans al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, i l’exdiputat dels anticapitalistes, David Fernández, van anar a rebre’l quan va sortir de la presó de Logronyo, després de sis anys. I en l’acte públic a Barcelona, tots dos també hi seran.

Després de les reunions al Parlament, Otegi participarà en un debat obert sobre els processos sobiranistes català i basc, organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). La seva visita a Barcelona se suma a la gira que el líder de l’esquerra abertzale va començar fa unes setmanes per Europa, i que de moment l’ha portat a Irlanda, el Regne Unit i Bèlgica.