El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, ha insistit que l'avala la jurisprudència de l’Audiència Nacional, del Tribunal Suprem i del Constitucional per ser a les llistes electorals, de manera que si volen inhabilitar-lo “hauran de fer trampa”.

En una entrevista a la Cadena Ser, Otegi s’ha referit a les paraules del Fiscal Cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, que ha manifestat que el líder abertzale “no es pot presentar a les eleccions perquè té suspès el dret a sufragi passiu fins el 2021”, i a partir d’aquí, que “no hi ha més a parlar”, per afirmar que la seva possible inhabilitació respon a una “qüestió política”.

En aquest sentit, el líder d’EH Bildu ha manifestat que alguns partits “estan en una carrera embogida” per anul·lar la seva candidatura, per afegir que el dia que la seva coalició introdueixi les llistes a la Junta Electoral, “hi haurà una espècie de cursa de 100 metres per veure qui arriba abans amb el recurs, si PP, Ciutadans o UPyD”.

Otegi ha reconegut que si finalment el Tribunal Constitucional no li permet ser a les llistes, no li quedarà “més remei” que acceptar la situació, tot i mostrar-se convençut que podrà ser al Parlament Basc. Si no fos així, assegura, voldrà dir que alguns “han fet trampa”, cosa que consideraria “un escàndol més” d’un debat que “no condueix enlloc”.

Crítiques al ministre de Justícia

El líder d’EH Bildu no s’ha volgut estar d’assenyalar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, de qui ha considerat “una aberració en termes democràtics" que plantegi “inhabilitacions a la carta des d'espais i mitjans públics de comunicació”. Això, afirma Otegi, “respon a un model de democràcia que no és realment avançat" .

Otegi ha volgut aprofitar l’ocasió per criticar el Partit Popular, i ha afirmat que “hi ha algunes coses que el PP no li perdonarà”, com que va posar “en evidència davant de tot el planeta la mentida de l'11-M”.

"En principi Otegi no podrà ser candidat"

El fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, ha dit aquest dimarts que Otegi no serà “en principi” candidat a lehendakari perquè "té una sentència ferma” que li impedeix concórrer a les eleccions basques.

En aquest sentit, Calparsoro ha recordat que els partits no tenen l’última paraula. “EH Bildu podrà presentar Otegi com a candidat”, però prevaldrà "la interpretació de la sentència que faci el tribunal", ha conclòs.