"La seva gran mentida queda al descobert". Aquesta és la reacció d'Arnaldo Otegi després de fer-se públic que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) li ha donat la raó a ell i a quatre demandants més dictaminant que l’Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just a Espanya. 

En una piulada en català, castellà, euskera i anglès Otegi ha assegurat que l'Audiència Nacional va "construir una acusació falsa" i que se'ls va empresonar per "construir una estratègia pacífica". Finalment, sentencia que "Espanya queda retratada com el que és: un estat antidemocràtic".

El tribunal amb seu a Estrasburg ha determinat aquest dimarts que l’alt tribunal espanyol va violar l'article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre el "Dret a un procés equitatiu" quan se'ls va jutjar i enviar a presó pel cas 'Bateragune'.

Suspensió de la inhabilitació

En una compareixença davant els mitjans organitzada a la sala de premsa del Parlament Europeu després de conèixer-se la sentència del TEDH, Otegi ha declarat que a partir de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) "s'obren vies" per a la suspensió de la seva condemna a 10 anys d'inhabilitació.

Otegi, no obstant això, ha assenyalat que "avui no és el dia per parlar en termes jurídics d'aquesta sentència" i ha evitat pronunciar-se sobre si es planteja tornar a la política activa com a candidat. "Alguns conquerim la justícia poètica i política", ha agregat l'independentista basc.

Record per als presos catalans

Otegi ha considerat que "el TEDH ha corroborat" el relat dels dirigents abertzales condemnats juntament amb ell, que ha descrit com "una operació d'Estat que buscava (...) impedir que l'esquerra independentista apostés per les vies pacífiques i democràtiques".

El que va ser líder de Bildu ha acusat l'Estat espanyol d'"autoritari i antidemocràtic" i ha traslladat un "record" per als "presos polítics catalans", que també "s'enfronten a un relat que no és veraç".