El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha comparat el seu cas amb el dels presos polítics o el dels joves d'Altsasu. "Estic segur que el cas català acabarà al Tribunal d’Estrasburg, com el d’Altsasu. I Estrasburg tornarà a avergonyir la justícia espanyola", ha afirmat.

Ho ha dit en una entrevista al Via Lliure de Rac1 pocs dies després el Tribunal Suprem anul·lés la sentència del cas Bateragune, seguint el que va ordenar Estrasburg. Otegi ha assegurat que no creu en les casualitats "si parlem de la justícia espanyola". En aquest context, també acusat l'Estat espanyol de tenir una estratègia política basada en què "la lluita armada d'ETA no desaparegués del País Basc".

"La mateixa resolució diu que n'hi havia prou amb la sentència d’Estrasburg per anul·lar la sentència. Això reflecteix la naturalesa de la justícia espanyola", ha dit en referència que aquesta decisió hagi arribat dues setmanes després que se celebressin les eleccions al País Basc, a les quals ell no va poder presentar-se, precisament, per la inhabilitació del Suprem.

Urkullu i el PSOE

Pel que fa al comentat acord assolit entre el govern espanyol i el govern basc, que es va traduir amb el lehendakari Iñigo Urkullu participant a la cimera de presidents autonòmics amb el Rei i Pedro Sánchez, Otegi no s'ha estalviat les crítiques.

"El PSOE li té presa la mida al PNB", ha valorat afegint que "la presència d'Urkullu a la Conferència de Presidents és pur teatre, poca profunditat i poca serietat". També li ha retret que si vol negociar amb el govern de l’Estat, "ens hauria de trucar a nosaltres, la segona força, per pactar què anem a demanar a Madrid", i ha acusat el president basc de "narcotitzar" Euskadi en termes nacionals.

Per últim, Otegi ha instat el govern de Sánchez i Iglesias a escollir "què volen fer". En aquest sentit ha plantejat dues possibilitats: "resolució democràtica del conflicte territorial, resolució democràtica de les qüestions socials i política penitenciària"; o "mirar a la dreta".