El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, assegura que sí o sí serà el candidat de la formació abertzale a lehendakari. "No hi ha pla B", ha dit en una entrevista a Rac1.

"Estic tranquil. L’Estat espanyol sempre és contundent però no té arguments. Si pretenen inhabilitar-me, han de saltar-se tota la jurisprudència del Tribunal Suprem, el Constitucional i l'Audiència Nacional", ha assenyalat.

Debat polític

Otegi ha reiterat que el debat de la seva inhabilitació és polític i no pas jurídic. “No em perdonen que hagi obert un escenari de pau a Euskadi. Per això he estat a la presó. Ara busquen neutralitzar-me políticament. Alguna por tindran”, ha dit.

El líder de l’esquerra abertzale també s’ha preguntat com és possible que C’s i PP creguin que poden treure algun rèdit polític amb “jocs florals” d’aquest tipus.

Retrets a PNB i PSOE

“Nosaltres no permetrem que ningú prengui decisions per nosaltres. Els bascos de l’esquerra independentista han decidit que jo sigui el candidat”, ha afirmat. Dit això, ha retret al PNB i el PSOE que no hagin defensat la legitimitat de la seva candidatura. 

Podemos

Sobre el discurs de Podemos i la incidència electoral que pugui tenir el 25-S, Otegi ha definit la formació com un partit que "ho recull tot" i que, per això, aposta per la indefinició en els temes polèmics. "Nosaltres, en canvi –ha dit– no enganyem". 

En aquest sentit ha advertit que el futur del país només està garantit si el sobiranisme d’esquerres és determinant. I en aquest punt ha remarcat que aspiren a ser la primera força al Parlament “encara que al PNB no els agradi”.

Més autogovern?

Segons Otegi, el procés català exemplifica que no hi ha oferta per part de l’Estat. Ara bé, l’abertzale ha dit que, si el país considera que és una via a explorar, hi seran. “Però el que demanem és reflexionar sobre què fer si ens tornen a dir que no. Ja vam anar amb el pla Ibarretxe i ens van donar amb la porta als morros”, ha apuntat.

“Algú pensa que PP i C’s pot pactar un estatus polític que reconegui la nostra singularitat? Creiem que no, però si la gent ho pensa, hi serem. Però cal buscar alternativa”.

Catalunya

Otegi ha seguit de prop la situació a Catalunya i diu que n’ha après dues coses: “que la gent ha recuperat l’agenda sobiranista a les seves mans” i que “l’independentisme ha avançat perquè existeix el sentiment contrastat que no és possible pactar un acord amable, progressista amb l’Estat en què Catalunya sigui sobirana”.

“Al País Basc Podemos i el PNB encara creuen que és possible arribar a un acord que reconegui la nostra identitat i independència”, ha lamentat.

ETA

“Puc assegurar que l’Estat espanyol i el francès mantenen oberts grans dispositius per evitar el desarmament perquè no els interessa. Però estic segur que es produirà. Tinc curiositat per saber quines condicions tenen els immobilistes per bloquejar el procés”, ha afirmat preguntat sobre el desarmament de l’organització terrorista.  

Pel que fa al procés de pau, Otegi s’ha compromès a posar fi al camí que van començar fa sis anys. “Vam contribuir que la violència d’ETA desaparegués del país i ho vam pagar amb 6 anys de presó. Aquest camí el portarem fins al final”, ha dit.

“La pau per nosaltres és un valor i demanarem a la gent que ens ajudi a consolidar aquest escenari”, ha conclòs.