El secretari general de Sortu i exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, ha arribat a quarts d'una del migdia al Parlament de Catalunya, envoltat d'una gran expectació mediàtica, amb l'exdiputat de la CUP David Fernàndez. També ha estat rebut per una desena de persones al crit "d'assassí". Just abans, en la sessió de control, el president Carles Puigdemont i el president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, se les han tingut per la presència del polític basc. 

El líder del PP havia descrit la rebuda d’Otegi al Parlament com “l’acte de major indignitat en seu parlamentària”. “Que CDC obri les portes del Parlament a aquesta persona és un acte de crueltat amb les víctimes i un insult als catalans decents, siguin independentistes o no”, havia retret Garcia Albiol. I el president ha replicat recordant-li que "el seu govern i el govern del PSOE es van reunir amb els que mataven, amb ETA”. “És més -ha afegit Puigdemont- Aznar va dir que en absència de violència es pot parlar de tot. Ara no hi ha violència, però es pot parlar de tot, senyor Albiol?”

Aquest matí, als passadissos del Parlament tot han estat corredisses i cops entre els fotògrafs i càmeres que intentaven trobar el millor punt de vista, bàsicament la fotografia del dia. Tot plegat, mentre els diputats intentaven continuar amb la seva rutina parlamentària.

Tanmateix, algun dirigent s'ha aturat per atendre els mitjans, com ara el de Sí que es Pot, Lluís Rabell, que emmarcava la visita d'Otegi dins de la "normalitat democràtica". No hi ha hagut, però, la imatge entre Puigdemont i Otegi, una de les més buscades, a l'igual que la d'Otegi i Albiol. 

Acollit per la CUP

Otegi ha estat acollit per pràcticament tot el grup parlamentari de la CUP, especialment per Anna Gabriel, que l'ha acompanyat pels passadissos de la cambra catalana, mentre desenes de periodistes els perseguien. El líder de l'esquerra abertzale ha arribat acompanyat per una delegació de Sortu i EH Bildu, i s'ha reunit amb els portaveus de la Comissió d'Exteriors a la sala 9 del Parlament, a la banda esquerra de l'hemicicle, mentre la cambra celebrava la sessió plenària. 

Segons fonts consultades, el líder basc hauria expressat durant aquesta trobada la voluntat d'aprendre de la mobilització independentista catalana per tal de fer possible un procés equivalent al País Basc. 

A la trobada, per part de JxSÍ, hi havia la presidenta de la comissió, Marta Pascal, i també hi era present Ferran Civit. D'altra banda, la representant cupaire ha tornat a ser la diputada Anna Gabriel, mentre que per part de Sí Que es Pot, hi havia Joan Josep Nuet i Albano Dante Fachin.

No hi havia cap membre de PSC, C's i PP. De fet, Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol s'han reunit en paral·lel amb les associacions de víctimes del terrorisme a l'altra banda del Parlament, a la sala 4. Tot plegat, mentre Otegi pujava per les escales del Parlament i transitava pel cantó oposat de la cambra.

Rebuda de Forcadell

Després de la reunió amb els membres d'Exteriors, Otegi ha anat a dinar als despatxos de la CUP en el legislatiu. I a les tres de la tarda puntual ha estat rebut durant uns 20 minuts per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en el despatx d'audiències. Forcadell es reunirà també dilluns amb les víctimes del terrorisme, a petició de Ciutadans. 

Més tard, cap a les quatre de la tarda, Otegi s'ha reunit amb la direcció del grup parlamentari de JxSí. Han estat presents Antoni Castellà, Magda Casamitjana, Lluís Llach, Jordi Turull i Marta Rovira. Després, es veurà amb la CUP i cap a les cinc de la tarda, el líder basc parlarà des del faristol del Parlament, acompanyat també pels cupaires. 

Un cop finalitzades les reunions, Otegi participarà en un debat obert a les 19h sobre els processos sobiranistes català i basc, organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). Un acte, a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, on s'han acreditat gairebé un centenar de mitjans i s'han exhaurit les 1.300 entrades previstes.