"L'Estat espanyol no té un problema amb Arnaldo Otegi sinó amb aquest país". Després que ahir el Tribunal Constitucional (TC) ratifiqués la decisió de deixar que el secretari general de Sortu anés a la llista d'EH Bildu per a les eleccions basques del 25 de setembre, Otegi ha sortit avui a la càrrega i no s'ha tallat ni un pèl.

Deixant clar –una altra vegada– que el seu pla per al País Basc "no l'aturaran els tribunals", i recordant que a Catalunya també "intenten neutralitzar els adversaris polítics amb males arts perquè ho porten a l'ADN", Otegi ha reconegut que "és evident que tenen el poder jurídic per impedir que vagi a les llistes", però, això sí, ha assegurat que "no poden aturar la història ni les ànsies dels ciutadans, que consideren que som una nació amb dret a decidir".

Madrid o Ankara?

En al·lusió a les seves paraules abans de conèixer la sentència del TC, Otegi s'ha reafirmat en la seva idea de continuar fent campanya electoral "amb absoluta normalitat" i ha garantit que "continuaré sent la veu d'EH Bildu perquè així ho han volgut les bases".

De tota manera, molest per una decisió que "tothom esperava" i que no ha tingut en compte "el contingut del debat polític", Otegi s'ha qüestionat si "la secció primera del TC es va reunir ahir a Madrid o a Ankara", pregunta que ha justificat perquè aquesta nova actuació de l'alt tribunal "és el reflex del nivell d'autogovern en el qual estem vivint els bascos i les basques".

Règim del 78

La proposta del líder abertzale per combatre un país que té un problema "estructural" i que, a més, "se sustenta en el règim del 78", és "un full de ruta en termes democràtics i de recuperació de la nostra sobirania nacional i social".

Per això ha animat a la ciutadania a "estar tranquil·la", així com a acudir "massivament" a les urnes el pròxim 25-S perquè "estem convençuts que l'independentisme d'esquerres és fort i es pot obrir un context de grans probabilitats per a aquest país". D'aquesta manera, "demostrarem que el pacte PP-C's és absolutament minoritari", ha sentenciat Otegi.