El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, creu que no es pot dirigir un partit des de la presó. 

Al programa Quatre gats de TV3, i entrevistat per Ricard Ustrell, Otegi ha explicat el motiu pel qual és partidari de desvincular-se de la direcció d'un partit polític en el moment que s'ingressa a la presó. "Si la direcció d’un partit polític és a la presó, la direcció del partit està en mans de l’Estat", ha dit. 

La cultura política dels bascos, militants d'EH Bildu, és clara. "No és millor ni pitjor, i respecto les decisions que es prenen a Catalunya", ha puntualitzat Otegi. Des de l'inici consideren que liderar des de la presó és concedir poder a l'Estat i estar a les seves mans.

Públicament, opten per desvincular-se'n, cosa que no descarta que, en privat, des de dins la presó els presos polítics puguin assessorar, concedir entrevistes o donar opinió. 

Judici al procés

Per a Otegi, més enllà dels presos polítics, qui vol demostrar la seva innocència en el judici al procés és el Tribunal Suprem. Ha afirmat que la justícia espanyola és conscient de la repercussió exterior del judici i, per aquest motiu "va amb compte". 

Pel que fa al referèndum, Otegi creu que el mateix 3 d’octubre es podria haver proclamat la república, i que "es va perdre una oportunitat”. En aquest sentit, ha descartat que Iñigo Urkullu actués com a mediador entre Puigdmeont i Rajoy perquè se li fa difícil entendre que "algú que s'autoanomena nacionalista basc pugui ser equidistant entre els republicans catalans i l'Estat espanyol". 

Otegi ha acabt dient que en el cas de Catalunya “la via armada seria un error" perquè es desdibuixaria el conflicte. I ha afegit que justament això és "el que desitja que passi l’Estat espanyol", a Catalunya i al País Basc".