El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha avisat que l'esquerra abertzale no accepta que li diguin si pot o no fer rebudes a presos d'ETA que surten de presó, si no es dóna "una solució constructiva" en matèria penitenciària. Ha assegurat que "hi ha 250 presos i hi haurà 250 rebudes".

Otegi ha afirmat en una entrevista a Ràdio Euskadi, que "no estem disposats que ens diguin qui podem rebre ni qui podem abraçar". Otegi ha recordat que hi ha hagut 60 denúncies a l'Audiència Nacional sobre rebudes a presos que surten de la presó i "totes han estat arxivades", ja que el tribunal considera que "no existeix delicte punible".

Otegi ha analitzat que aquests actes els organitzen familiars i amics dels presos, però "no ho fan per humiliar a ningú, sinó per rebre una persona que ve al seu poble". Així mateix, ha explicat que quan va arribar a Elgoibar, la plaça del seu poble "era plena i hi havia milers de persones", però "no tots estaven d'acord" amb la seva trajectòria política. "Se'm va apropar gent del PSOE, del PP i del PNB i em van dir que, independentment que no combreguessin amb les meves idees, s'alegraven que fos al carrer", ha assegurat.

Otegi ha considerat que el problema no és la rebuda, sinó que “hi ha sectors que volen instrumentalitzar aquestes coses per a posar-les en el debat polític. Si Antena3, VOX i OK Diario no anessin amb càmeres ocultes, ningú s'assabentaria”. I ha comparat: “Quan el senyor Jesús Loza va el 12 d'octubre a una caserna de la Guàrdia Civil, haig d'entendre que fa apologia de la tortura? No. Però va on un cos que ha torturat”.