Óscar Puente, el diputat del PSOE que ha sortit a fer la rèplica a Alberto Núñez Feijóo, protagonitzant un dels cops d’efecte del debat d’investidura aquest dimarts, és conegut per ser també dins del PSOE una veu notablement hostil contra l’independentisme. Pedro Sánchez ha escollit per replicar a Feijóo un dels membres del seu partit que més declaracions contra l’independentisme ha deixat a les hemeroteques.

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

Abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, Puente va assegurar que Carles Puigdemont i el seu Govern haurien de pagar les urnes de la seva pròpia butxaca perquè “la llei impedeix aquesta despesa”. Puente va reclamar poques setmanes abans de l’1-O una responsabilitat “patrimonial” contra els governants que adoptessin decisions “il·lícites” i donava suport al Tribunal de Comptes en la seva acció contra Artur Mas.

Contra la independència

En aquelles mateixes declaracions, Puente va assegurar que la independència no era cap solució per a Catalunya, ja que passaria d’un mercat de 400 milions de persones a un de 6 milions. Va demanar a Rajoy que dialogués per aturar el referèndum, però no veia a priori l’aplicació del 155, fins que finalment el seu partit hi va votar a favor.

Poc després de l’1-O, Óscar Puente era el portaveu de l’executiva federal del PSOE. En una roda de premsa va demanar al president a l’exili, Carles Puigdemont, que deixés de “fer l’espectacle”, perquè danyava “innecessàriament la imatge d’Espanya, un país que respecta els drets humans” i que té “separació de poders”. Puente parlava així després que Puigdemont hagués marxat a l’exili a Bèlgica, sortida que el socialista va dir que era “desconcertant” i que no tenia “ni cap ni peus”.

Uns mesos després, el febrer del 2018, en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya, anava més enllà en les seves declaracions contra l’independentisme, titllant-lo “d’irracional”. L’independentisme ha d’assumir que “no va enlloc” i que la presidència simbòlica de Puigdemont no tenia cap sentit. “Jo crec que és intentar donar-li una sortida digna o pseudodigna al senyor Puigdemont, però, vaja, va en la línia d’aquesta permanent fugida cap endavant, d’aquesta irracionalitat que està mostrant l’independentisme català”, afegia.

La tria de Puente ha estat justificada pel PSOE assegurant que volien desqualificar l’argumentari del PP sobre el fet que Feijóo hagi estat el més votat i no hagi aconseguit la presidència per l’aritmètica parlamentària resultant de les darreres eleccions. Puente era l’alcaldable del PSOE a Valladolid, però l’aliança de PP i Vox li va fer perdre la possibilitat d’assumir l’alcaldia.

Crítiques a les xarxes socials

Algunes veus han criticat la tria, com és el cas de l’exvicepresident del govern espanyol de Podemos Pablo Iglesias. En una piulada, Iglesias ha criticat el perfil “agressiu i incorrecte” de Puente que, a vegades, “és obertament un macarra”.

També ha fet un missatge crític el líder del PP a Catalunya, Alejandro Ferández.