La incompareixença de Pedro Sánchez a la tribuna d’oradors al debat d’investidura ha provocat que Alberto Núñez Feijóo hagi repartit els retrets al PSOE en la rèplica al líder de Vox, Santiago Abascal. El cap de files del PP interpreta que el president en funcions està lligat de peus i mans per Junts i ERC, i considera que la plantada és una via per esquivar públicament l’amnistia. “Si Puigdemont diu no, vostè no serà president”, ha interpel·lat Feijóo al seu rival socialista.

Segons el parer de Feijóo, que el PSOE es recolzi en forces independentistes és una “anomalia democràtica sense precedents” que “mai havia succeït en la història de la democràcia espanyola”. Per això, veu que Sánchez està amagant el cap sota l’ala i està evitant referir-se al debat de l’amnistia que s’està negociant entre Barcelona, Madrid i Waterloo. “Comprenc que Sánchez no vingui aquí [a fer la rèplica] perquè no té el valor de presentar el seu projecte polític a Espanya”. En aquest sentit, ha considerat una “enorme descortesia” que el secretari general del PSOE hagi renunciat a pujar a la tribuna: “Ha vingut aquí i no s’ha atrevit a parlar-ne [de l’amnistia]”.

Feijóo s'envalenteix i agafa forces a partir de la reclamació d'un referèndum que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat aquest dimarts des del debat de política general al Parlament de Catalunya. També s’ha referit a les paraules de la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, que ha afirmat en les últimes hores que no li “tremolaran les cames” per desobeir l’Estat si li ho reclama una majoria catalana. “Per això no ens vol contestar sobre el que vol fer amb l’amnistia”, ha recriminat Feijóo. En aquest punt i per tot això, el president de l'exili, Carles Puigdemont, s'ha sentit interpel·lat a la distància, segons ha explicat a la xarxa X.

Feijóo clama contra l’amnistia

Com a candidat a la investidura, Feijóo ha tingut el focus durant tot el dia. No té límit de temps i pot intervenir els cops que li vingui de gust. Des del primer minut, ha fet pivotar el seu discurs al voltant de l’amnistia que Pedro Sánchez està negociant amb els partits independentistes. Al seu entendre, el president en funcions viu amb la soga al coll per part de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i, a la cambra baixa, s’ha compromès a “no defensar-ho”. “No ho faré perquè tinc principis, límits i paraula”. Per això ha apel·lat a la “integritat” de Sánchez perquè digui prou a l’exculpació d’independentistes que, segons ha explicat, no és “acceptable ni èticament ni jurídicament”, al marge de proposar crear el delicte de deslleialtat institucional descartant recuperar el de sedició i endurir el de malversació.

Des d’aquest matí, Feijóo contraposa el seu model amb el de Sánchez, intentant-lo desgastar al màxim. En aquest sentit, ha recordat, ell reivindica que podria ser president del govern espanyol si hagués acceptat les condicions de Junts: “Tinc al meu abast els vots per ser president del govern, però no accepto pagar el preu que em demanen per ser-ho”.