El Parlament premiarà el fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete, amb la medalla d'Or de la cambra catalana. La proposta de premi, que havia formulat el president Roger Torrent, ha estat aprovada per unanimitat en la reunió de la Mesa d'aquest dimarts al matí. El premi es donarà al voltant del dia 10 de setembre, en funció de l'agenda i disponibilitat dels premiats que, segons Torrent, ja han estat informats i estan "satisfets" i "agraïts".

En una roda de premsa posterior a l'acord, Torrent ha volgut destacar la "tasca humanitària que porten a terme a la Mediterrània, on han salvat milers de de persones d'una mort imminent" i considera que "exemplifiquen la determinació i la perseverança en defensa dels drets humans". Torrent també ha volgut posar en valor que tots dos es juguin el seu "benestar, la seva llibertat i la seva vida per salvar la vida d'altres" i que ho facin a més "davant el silencis de la majoria d'estats". "No podem resignar-nos a que milers de persones morin a la mediterrània en favor d'un futur millor", ha recordat Torrent. 

El premi arriba després que tots dos hagin desafiat recentment governs europeus per dur a terme tasques de salvament de migrants al Mediterrani. A finals de juny, el vaixell de Proactiva Open Arms va desoir el govern espanyol i va salpar per reprendre les operacions de rescat malgrat portar sis mesos bloquejat al port per ordre de l'executiu estatal. Pocs dies abans, Rackete havia estat detinguda a Itàlia per atracar al port de Lampedusa amb 42 migrants a bord malgrat que l'executiu no li havia donat permís.