El presentador Òscar Andreu ha deixat en ridícul l'èxit real del moviment del 15-M, que va impulsar Podemos i els comuns, i ha intentat demostrar que no ha estat renovador sinó que ha consolidat el règim del 78.

"Si amb “asaltar los cielos” volien dir “no derogar la mordassa ni la reforma laboral, governar amb els de la calç [en al·lusió als socialistes i els GAL], els ERO, etc., frenar la independència amb l’ajuda inestimable de part de l’independentisme i falcar el règim” crec que podem dir que el 15-M va ser un èxit", ha indicat amb ironia.

Oscar Andreu

Aquest cap de setmana farà deu anys que va esclatar el moviment 15-M, també denominat dels ‘indignats’, en diversos punts de l’estat espanyol com Barcelona. Aquella mobilització coincidint amb la crisi econòmica del 2008 reclamava canvis polítics, socials i econòmics importants, i va ser l'impuls que necessitaven els comuns i Podemos.

Però una dècada més tard alguns experts i activistes que hi van participar han explicat que molts d’aquests canvis només perviuen en la forma d’organitzar-se dels moviments socials. Per contra, coincideixen que a l’esfera política els canvis han estat menors, i bona part de les reivindicacions segueixen pendents d’acomplir-se.

L'aniversari coincideix amb la decisió de Pablo Iglesias d'abandonar la política després del seu fracàs a les eleccions de la Comunitat de Madrid, i quan es desconeix si Ada Colau repetirà a la candidatura de Barcelona a les pròximes municipals.

L'activista Simona Levi s'ha mostrat molt crítica amb Podem en declaracions a l'ACN, i l'acusa de “trair” el moviment, apropiar-se del seu discurs i “manipular l’imaginari col·lectiu” tot i que “no eren a les places”. “Van usar aquesta energia, les noves formes de governança, dient que ells la representen, sense haver-hi participat en absolut i li treu potència davant de l’opinió pública; per això es va reduir l’impacte del que realment la societat civil organitzada estava demanant i el transforma en les reivindicacions bàsiques d’un partit d’esquerres i interessat com Izquierda Unida, no aporta cap canvi o innovació”, recrimina.