El president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat que li "repugna" la política de "baixa estofa" que estan fent PP, Ciutadans i Vox, i ha advertit que els faran "sortir i mobilitzar-se". "Què volen? Que ens posem els uns davant dels altres?", ha preguntat, i ha apuntat que aquesta "no és la solució".

A més, ha aconsellat els partits sobiranistes catalans que negociïn els pressupostos generals de l'Estat perquè no tramitar-los, "més enllà que faci mal o no a Pedro Sánchez, no els afavoreix.

En una entrevista concedida a la cadena Ser recollida per Europa Press, Ortuzar s'ha referit a la manifestació convocada per a diumenge que ve per PP, Cs i Vox sota el lema "Per una Espanya unida, eleccions ara!", i ha criticat "la baralla que s'ha instal·lat en la dreta espanyola per veure qui és més brut, qui llança l'exabrupte més gran pensant que el seu electorat premia el més radical."

"No s'adonen que això a molts altres el que fa és allunyar-nos més d'aquesta idea. Només cal veure el lema que han triat per a la manifestació de dissabte. Què hi té a veure la unitat d'Espanya amb les eleccions?", ha preguntat.

En aquest sentit, creu que, tal com estan actuant aquestes tres formacions, "estan dividint més Espanya, no pas Catalunya i Euskadi", que amb aquesta mena d'actuacions "encara s'allunyen més" i se senten "menys partícips d'aquest desastre". "Això desuneix la societat espanyola; estan fent un mal favor al que ells preconitzen i em fa la sensació que ens estem acostant massa a l'abisme", ha afegit.

Andoni Ortuzar ha lamentat que tot això sigui "pel conte de la lletera", amb la intuïció que "el que ha passat a Andalusia ha de passar mimèticament" en unes eleccions generals. "Em sembla èticament reprovablement i políticament un nyap", ha explicat.

El relator

Ortuzar ha assenyalat que la designació del relator per a la taula de partits sobre Catalunya és "una excusa per muntar un embolic a Madrid", i creu que pretenen començar amb "l'agitació" als carrers, seguint el "manual" utilitzat contra l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, amb la pretensió que els doni "el mateix o més bon resultat".

La diferència, segons ha apuntat, és que ara hi ha tres partits que "competeixen per veure qui és més radical, a qui se li ocorre l'exabrupte més gran i qui és el que tensa més la situació política", i ha assegurat que és "una irresponsabilitat absoluta".

A parer seu "al final es veurà el fenomen contrari". "Serem molts més els que estem en contra del que volen ells, perquè ens faran sortir; faran que ens mobilitzem. Què volen? Que ens posem els uns davant dels altres? Aquesta és la solució? Jo crec que no", ha afegit.

Pablo Casado

A més a més, ha qualificat d'"excés" i "d'autèntica barbaritat" que el president del PP, Pablo Casado, afirmi que l'agenda de Catalunya sigui la d'ETA. "Però és que, a més, és molt fàcil recordar que tots els governs, també els del PP, es van acostar a ETA i van fer servir mediadors, intermediaris. I amb això no vull establir cap paral·lelisme perquè no n'hi ha cap", ha assegurat.

En aquest sentit, ha dit que els partits catalans "són legals, amb representació a les institucions i amb un pes electoral determinat per vots en unes eleccions encara molt recents". "Estem parlant de dos governs constituïts legítimament. Com es pot comparar això amb el fet de negociar i parlar amb ETA? Però és que amb ETA hi van negociar ells... Com poden portar a col·lació un argument tan dèbil?", ha preguntat.

El líder del PNB ha acusat Casado d'"intentar atiar les baixes passions, intentar treure el pitjor i, com que el tema d'ETA té molt de pes en la memòria col·lectiva dels ciutadans espanyols, no dubten a emprar-lo encara que sigui una autèntica barbaritat i una injustícia fer la comparació".

Segons Andoni Ortuzar, aquesta és "una política de baixa estofa" que li "repugna". "Els ciutadans s'ho mereixen pel fet que vulguin arribar a la Moncloa ara i no pas intentant-ho d'aquí a uns mesos o quan toqui", ha manifestat.

Pressupostos

Preguntat per les esmenes a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat dels independentistes catalans, ha apuntat que cadascú està fent servir els comptes estatals "tàcticament per millorar la seva posició", i ha recordat "la situació tan difícil que viuen a Catalunya —i, especialment, els partits sobiranistes"— pocs dies abans que comenci el judici del procés, amb presos polítics "a la presó injustificadament".

A parer seu això està "condicionant molt" la situació, però creu que "no donar pas a la tramitació als pressupostos, més enllà que li faci mal o no a Sánchez, no és favorable per a la pròpia posició dels partits catalans". Per això li ha recomanat que "negociïn", com fa el PNB. "Que extremin tot el que vulguin la seva posició, però amb la idea d'arribar a un acord, no pas amb la idea de no fer-ho", ha afegit.

Andoni Ortuzar ha assegurat que els jeltzales són conscients que no poden exercir el paper de relator perquè no poden ser "al centre d'aquesta història". "Nosaltres som a una cantonada, a la d'Euskadi, i entenc la posició de la Generalitat, que ha de ser algú sense prejudicis ni interessos en el diàleg. I de nosaltres podrien pensar que els bascos, amb la fama que se'ns atribueix, en traurem alguna cosa. Doncs no, no en volem treure res, no volem res més que les coses vagin bé, que hi hagi una solució per a Catalunya," ha indicat.

El president del PNB espera que "es promogui un diàleg eficaç i sincer per buscar una solució". "Jo vull una solució per a Catalunya, com també vull una solució per a Euskadi", ha conclòs.