La ultradreta de Vox s'exhibeix a Burgos amb motiu de l'inici de la campanya electoral de Castella i Lleó. El secretari general del partit, Javier Ortega Smith, i la portaveu Macarena Olona, s'han desplaçat fins a l'estàtua del Cid davant el Teatre principal de Burgos per donar el tret de sortida a la seva campanya 'Sembra'. En la seva intervenció, Ortega Smith ha citat el poema 'Castilla' de Manuel Machado i ha promès que "el Cid torna a cavalcar a Burgos i a Castella i Lleó, a coll dels nostres candidats. El Cid torna a portar a aquesta terra del desterrament el que li han manat. Ja n'hi ha prou del desterrament de Castella i Lleó". La intervenció del polític ultradretà s'ha compartit a les xarxes socials en un vídeo superposat amb música èpica. Ara per ara, les enquestes apunten que Vox podria passar a ser la tercera força en la Junta castellanolleonesa i que el PP necessitarà els seus vots per aconseguir la majoria parlamentària i formar govern.

Ortega Smith Campeador

L'elecció dels ultres per l'inici de la campanya de les autonòmiques no és cap coincidència. L'imaginari polític de Vox, com el de qualsevol altre moviment d'ultradreta, se sustenta a força de potenciar la nostàlgia. Per tant, el llenguatge bèl·lic, el poema de Machado, els símbols de (re)conquesta, la càmera lenta i la música triomfal busquen causar una reacció extremadament emocional en l'electorat. Per contrastar amb la seva proposta, Ortega Smith construeix en el seu discurs als 'enemics' d'Espanya: "Es va acabar el desterrament al qual els 'progres', agenollats davant dels 'globalistes' d'Europa, volen convertir Espanya. Volen envair les nostres fronteres per substitució i volen que el fet de sentir-se espanyol sigui alguna cosa del passat", acusa Ortega Smith així en general, sense acabar d'assenyalar directament ningú. "Burgalesos, castellans i lleonesos, desterrem als 'progres' i aixequem junts una bandera i un futur que ens pertany. Visca Burgos i Visca Espanya!", culmina el secretari general.

Eleccions a Castella i Lleó

Alta expectació per les eleccions anticipades a les corts de Castella i Lleó, uns comicis que d'assegurança canviaran el panorama polític d'aquesta comunitat autònoma que fa trenta-cinc anys es troba sota el mandat del PP. Aquest divendres comença la campanya electoral de les eleccions que se celebraran el pròxim 13 de febrer. Seguint els passos d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid, l'actual president, Alfonso Fernández Mañueco, busca absorbir per complet els seus socis de Ciutadans i debilitar els socialistes. Els analistes asseguren que aquests comicis en suposaran un abans i després a la regió per una raó o una altra, i parlen del que podria ser el final del regnat dels populars, l'empenta que aboqui definitivament Ciutadans a la irrellevància, o l'entrada de Vox a la Junta.