La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha preguntat en resposta a una pregunta de Vox què passarà després de l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos: "I què serà el següent? La creu del Valle? Tot el Valle? Les parròquies del barri cremaran com el 36?". Les paraules d'Ayuso, que han estat durament criticades per l'oposició, han estat recolzades pel vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, que ha lamentat que en campanya electoral "sempre surti el tema de Franco i els seus ossos".

En la sessió de control en l'Assemblea de Madrid, Ayuso ha respost a la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, que li ha retret el seu "silenci" davant la Llei de Memòria Històrica i l'ha acusat de ser "còmplice" del Govern de Pedro Sánchez en l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos.

Ayuso ha subratllada que li "espanta" la Llei de Memòria Històrica i el "remoure ferides o obrir-les", però ha afirmat que la Comunitat no pot fer res per evitar l'exhumació de les restes del dictador. Ha garantit que el seu govern exercirà les seves competències i complirà llei, però ha recordat que, amb el Reglament de Sanitat Mortuòria a la mà, la Comunitat no ha d'autoritzar l'exhumació. Ayuso ha cridat a Monasterio a situar-se "per sobre" dels debats que promou l'esquerra i ha dit que "Sánchez pretén que sigui el mateix Franco el que el tregui d'aquest desastre" del bloqueig polític.

El portaveu adjunt del PSOE a l'Assemblea, José Manuel Rodríguez Uribes, ha dit "irresponsables" a Ayuso i Aguado i ha insistit que l'exhumació de Franco és un mandat del Parlament espanyol avalat per unanimitat pel Tribunal Suprem. Segons la seva opinió, aquestes manifestacions "no es corresponen amb l'esperit constitucional, amb la reconciliació, ni amb el deure de crear un ambient favorable a una decisió democràtica plena".

Per a Pablo Gómez Perpinyà, portaveu de Más Madrid, Aguado és "cada vegada més a prop de Vox, fins al punt que costa ja diferenciar-los". "Si tenen tants problemes en seguir les recomanacions de Nacions Unides i que es deixi de fer homenatges a un genocida, potser és que haurien de replantejar-se potser la seva matriu democràtica", ha suggerit Gómez Perpinyà.

El diputat de Podemos, Jacinto Morano, ha dit que "mai no havia escoltat una barbaritat igual" i ha criticat les "posicions retrògrades" que volen portar a l'enfrontament social, "en comptes de reconèixer que els dictadors feixistes no poden estar en mausoleus sufragats amb els impostos de tots".