A les 16 h Oriol Pujol ha entrat a peu a la presó de Brians 2 a Sant Esteve Sesrovires. Ho ha fet voluntariament després de decidir no presentar cap recurs a la negativa de l'Audiència Nacional perquè complis la condemna amb treballs a la comunitat.

A les 15 h s'acabava el termini per presentar el recurs i gairebé per sorpresa a les 16:30 h s'ha notificat la seva entrada a la presó. Sense fer gaire soroll ni donar gaires explicacions, Pujol ha entrat esquivant tots els mitjans de comunicació.

Des de les 16 h segueix el procés d'ingrés a la presó. Se l'ha conduït al mòdul d’ingressos, on els funcionaris de vigilància penitenciària li prenen les empremtes, li fan una foto i li practiquen un escorcoll integral en una sala destinada a aquest ús. També li retiren les pertinences que està prohibit tenir a la presó (mòbil, diners, etc.), que queden en un dipòsit. A la persona que acaba d’ingressar se li entrega un rebut o comprovant.

Els primers dies

Oriol Pujol serà conduït a una de les cel·les del mòdul d'ingressos, on el visitaran, en primer lloc, el metge, i a continuació diferents professionals de l’equip de tractament per saber la seva situació, establir les seves necessitats i decidir un mòdul adient.

En la tria de mòdul intervé el fet de tractar-se d’un primer ingrés. Aquest procés es pot allargar cinc dies, però normalment es completa en només un parell.

El tercer grau per passar el dia fora la presó

El reglament penitenciari estableix que els centres penitenciaris disposen d'un termini màxim de dos mesos per fer una proposta de classificació (1r, 2n o 3r grau). La junta de tractament del centre eleva la proposta de classificació a la Direcció General, que pren la decisió definitiva. Contra aquesta decisió, l’intern pot interposar recurs davant del jutge de Vigilància Penitenciària.

El tercer grau, que permetria a Oriol Pujol passar el dia fora la presó i anar-hi només a dormir, es pot determinar només entrar a la presó.

Fins i tot en condemnes greus, superiors a cinc anys, hi ha aquesta possibilitat, que només té dues excepcions: en el cas de delictes d'abusos a menors, terrorisme i banda organitzada o bé en el cas que el jutge estableixi en la sentència que es compleixi l’anomenat “període de seguretat”, és a dir, que l’accés al tercer grau només es pugui donar a partir del compliment de la meitat de la condemna. 

També es pot obtenir el tercer grau a partir d’un quart de compliment de la condemna. Ara bé, això no és automàtic, sinó que té a veure amb l'evolució de l’intern en el seu tractament, la seva conducta a la presó i altres criteris, com ara si té suport familiar, feina i domicili.