El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha revelat aquest dilluns des de Santiago de Xile que hi ha hagut "pressions" contra la seva gira per diversos països d'Amèrica Llatina. Segons informa l'agència Efe, Junqueras ha admès que han existit intents de boicotejar el seu viatge, que ha inclòs Argentina i Colòmbia amb reunions diverses. En declaracions a la premsa, l'exvicepresident de la Generalitat ha fet una lectura positiva de les pressions que ha denunciat: "En general tenen un resultat molt favorable a la nostra posició, ja que augmenten molt l'interès dels que són pressionats perquè no es reuneixin amb nosaltres”. "És a dir, gràcies a aquestes pressions aconseguim moltes més reunions, moltes més simpaties i moltes més complicitats. Per tant, agraïm molt les pressions perquè no es reuneixin amb nosaltres", ha subratllat.

Junqueras està aquests dies a Xile. Aquest dilluns s'ha reunit amb l'alcaldessa de la comuna de Santiago centre, Iraci Hassler, i el seu col·lega de la comuna de Recoleta, Daniel Jadue, abans de pronunciar la conferència " Xile – Catalunya: Procés Constituent i Drets Humans”, a la Universitat Acadèmia d'Humanisme Cristià. El president d'ERC també ha parlat sobre la polèmica al voltant de la possible reforma del Codi Penal pel que fa als delictes de sedició i malversació. En aquest sentit, Junqueras ha recordat: "El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va donar un termini de 180 dies a les institucions espanyoles perquè adoptessin el seu marc legislatiu per impedir que es repeteixin situacions com les que ens han afectat a nosaltres".

Junqueras porta a Xile la denúncia sobre la sedició

"Segur que la societat espanyola estarà encantada que el marc legislatiu s'adapti a aquestes recomanacions d'òrgans tan rellevants com el Working Group de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa o el Comitè de Drets Humans de les Nacions, entre molts altres”, ha afegit. El president d'ERC ha remarcat que "som un partit amb 92 anys d'història i sense cap cas de corrupció, sense cap cas de malversació", i ha remarcat que l'últim canvi de l'actual llei la va fer el PP "per perseguir un delicte de pensament".

"Així també ho va reconèixer fins i tot l'(antic) ministre (d'Hisenda) Cristóbal Montoro en la seva declaració davant el Tribunal Suprem quan va declarar explícitament, repetidament, reiteradament, contundentment, que mai no havíem gastat ni un sol cèntim d'euro", ha subratllat Junqueras. "En aquest sentit, també és bo recordar que precisament si hi ha una acusació en aquest sentit és perquè el PP va modificar el Codi Penal ad hoc per poder acusar-nos d'un delicte de pensament. Un delicte de pensament que hauria d'haver estat suprimit de tots els codis penals del món occidental, des de (el pensador italià) Cesare Beccaria d'ara endavant", ha conclòs.