Junqueras va iniciar una gira per Llatinoamèrica aquest dimarts amb una reunió amb el president colombià, Gustavo Petro, a la Casa de Nariño. La reunió celebrada a la seu presidencial del govern colombià, ha servit perquè el líder d'Esquerra Republicana exposi la situació política de Catalunya i el "conflicte polític entre Catalunya i l'Estat", a més de denunciar la "repressió contra el moviment independentista", segons apunten fonts d'Esquerra. Aquesta reunió, la primera fora de Catalunya de Junqueras d'ençà de la sentència del procés, és la primera dins la gira Llatinoamericana que el portarà a visitar Colòmbia, Argentina i Xile, i que acabarà el 22 de novembre. La seva valoració de l'entrevista amb Petro, que ha volgut mantenir en privat i de la que no ha volgut airejar detalls, ha estat "molt positiva".

En la reunió celebrada aquest dimarts amb Petro han conversat "de les relacions entre Catalunya i Colòmbia de caràcter econòmic, comercial, per parlar sobre turisme i per a parlar també dels reptes polítics i econòmics que tenen plantejats Europa i Amèrica Llatina". Posteriorment, a les 17.00, s'ha desplaçat al Congrés de la República per veure’s també amb el president de la Cambra de Representants, David Racero, i a les 20.00 el cap d’ERC ha participat en un acte a la Universitat del Rosario. Junqueras també es va reunir amb la Red Construye, una organització que promou el canvi social. També amb representants de Colombia Humana, Unión Patriotica de Colombia i l'organització Polo Democrático, i s'ha vist amb la comunitat catalana del país, amb qui "ha compartit un trosset de casa", segons ha explicat en una piulada.

"Començo una estada a l'Amèrica Llatina. Ho faig per conèixer la situació dels països que podré visitar, escoltar els seus interlocutors, de baix a dalt, i compartir coneixement. I per parlar de Catalunya, com sempre i a tot arreu, perquè la comunió dels pobles ens fa més forts", ha dit Junqueras en una piulada aquest dimarts. En aquest viatge té previst de reunir-se amb representants governamentals i institucionals, així com amb moviments i organitzacions en defensa dels drets humans i també protagonitzarà conferències a la Universitat del Rosario i a la Universitat de Buenos Aires. Colòmbia és només la primera etapa del viatge que Junqueras està duent a terme entre el 13 i el 22 de novembre per Amèrica Llatina.

Gustavo Petro, testimoni del referèndum de l'1-O

L'actual president colombià, Gustavo Petro, va ser escollit el passat mes de juny i és el representant de l'esquerra colombiana. Petro sempre s'ha mostrat obertament defensor de l'independentisme a Catalunya en tant que a moviment democràtic, i fins i tot va ser present a Catalunya el dia del referèndum, l'1 d'octubre de 2017. "Estic a Catalunya com a testimoni del seu referèndum per la Independència. Detencions, aplanaments. El govern Espanyol reprimeix el referèndum", va escriure el mateix dia a Twitter. El mateix 1 d'octubre va penjar diversos vídeos que va gravar per la ciutat de Barcelona. En un d'ells el president colombià entra a una escola que estava sent protegida per una gran multitud. El text que acompanya aquesta gravació afirma: "700 ferits, esquerra tradicional i dreta espanyola els rebutgen. Però heus aquí una democràcia ciutadana, Catalunya".