Junts refreda les expectatives pel que fa la negociació dels pressupostos amb el Govern de Pere Aragonès. Assegura que les discrepàncies són importants i en temes no menors, que encara no s'ha començat a parlar de l'eix nacional, i ERC negociar "amb el retrovisor posat a Madrid". 

A l'espera que l'exalcalde Xavier Trias confirmi aquest vespre la disposició a presentar-se com a candidat per Barcelona, Junts ha evitat pronunciar-se en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva sobre qüestions com la composició de la llista de Barcelona o la celebració de primàries. Trias no ha amagat en cap moment que condicionava la seva participació com a cap de llista per les properes municipals a poder decidir sobre la composició de la candidatura. El secretari general, Jordi Turull, i la presidenta del partit, Laura Borràs, assistiran al sopar de la federació de Barcelona on està previst que Trias anunciï la seva disposició a presentar-se.

Eix nacional

Sobre el que sí s'ha pronunciat Junts, és sobre la negociació dels pressupostos. El portaveu del partit, Josep Rius, ha subratllat que no han començat les converses sobre l'eix nacional, que és un capítol important de la negociació, que ho era quan Junts formava part del Govern i que ara ho continua sent. Ha explicat que ERC continua insistint en l'aposta per l'acord de claredat, que va anunciar Aragonès i que no va aconseguir l'aval del Parlament, mentre que Junts fa girar les seves propostes al voltant de la resolució, sota el títol de Preparem-nos, que sí va ser aprovat al darrer debat de política general.

Tot i que des del Govern s'ha apuntat la voluntat d'accelerar la negociació dels pressupostos, Junts assegura que encara hi ha reunions pendents aquesta setmana i la vinent. Aqust partit adverteix els exsocis que negociïn buscant "majories" per aprovar els comptes i no "uns pressupostos d'adhesió" i retreu a ERC que "negocien els pressupostos amb el retrovisor posat a Madrid".

Després que el passat 30 de novembre, Junts va fer arribar als republicans una cinquantena de propostes per negociar els comptes, Rius ha advertit que calen "més feina, més concreció i més humilitat" per avançar atès qe s'han constatat discrepàncies importants amb l'executiu.

Sedició i malversació

Pel que fa la reforma del Codi Penal, després que Junts ha anunciat la presentació de 19 esmenes a la reforma de la llei, el portaveu del partit ha insistit que "no es tracta d'una cirurgia estètica al dret penal espanyol, ni solucions personals, sinó d'evitar una catifa vermella a repressió contra el col·lectiu independentista".

Les esmenes aposten per eliminar les penes de presó en el delicte de malversació si no hi ha ànim de lucre personal i sostracció de fons públics i, per tant, tornar a la redacció prèvia a la reforma de la llei impulsada pel PP el 2015. "No volem que la reforma de la malversació deixi en mans dels jutges l'acció legítima dels governs. Si et compromets amb els ciutadans a fer una determinada acció política no pot ser que et condemnin per això", ha subratllat Rius.

El portaveu ha insistit que Junts ja va avisar que "canviar sedició per desordres públics, obria la porta a violentar drets fonamentals" i, després de sentenciar que ERC i Podemos intenten "rectificar" a través d'esmenes allò que prèviament havien pactat amb el PSOE,  s'ha preguntat què farà aquestes dues formacions si el PSOE rebutja aquestes noves propostes.