El president d'ERC, Oriol Junqueras, no descarta tornar a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol "dependrà de les circumstàncies que es donin", que segons ha apuntat "dependrà de si el PSOE decideix votar el PP o no". En una entrevista aquest dijous al Cafè d'Idees, Junqueras ha reiterat que ERC mai ha pactat amb el PP i la millor garantia que ningú investirà un candidat del PP "és votar ERC". En aquest sentit, considera que qualsevol vot cap al PSC "és un vot malaguanyat, un vot perdut" perquè és un vot que pot acabar investint Feijóo com a president del govern espanyol perquè "el partit socialista ja ho ha fet". 

Sobre el suport que ERC ha donat al PSOE durant tota la legislatura, investint Sánchez com a president i donant suport als pressupostos, Junqueras ha defensat que "és millor tenir uns pressupostos expansius que no tenir-los". I que també era millor opció investir Pedro Sánchez perquè "és millor que un govern del PP". Tot i que ha recordat que es va fer amb el pacte que hi hagués una taula de negociació que "demostra que estem davant d'un conflicte polític, i és evident que aquesta taula l'incomoda". Amb tot, ha criticat que el PSOE està "massa sovint pendent" de les crítiques de PP i Vox i "es deixa segrestar" per la pressió d'aquests dos partits. 

En contra d'una llista unitària

Oriol Junqueras ha insistit a descartar la llista unitària que proposa Junts de cara a les eleccions generals del 23-J, "és una fórmula antiga que s'utilitza tàcticament per desgastar el president i el govern de Catalunya". Junqueras defensa que "el pluralisme en democràcia és bo", i que consideren que aporten molt més si cadascú "defensa allò que defensa". En una entrevista aquest dijous al Cafè d'Idees, el republicà ha instat als partits polítics a prioritzar el suport al Govern de Catalunya i no "d'intentar impedir que hi hagi un acord sobre la sequera o que hi hagi acords". En aquest sentit, defensa que els partits haurien d'actuar amb responsabilitat i al costat del Govern de Catalunya, i, en canvi, el que han vist és com "intentaven boicotejar la cimera contra la sequera". Junqueras ha lamentat que el Govern "ha d'actuar molt en solitari" perquè la resta de partits "actuen de manera massa egoista". 

Junqueras no s'ha plantejat plegar

El president d'ERC ha assegurat que no s'ha plantejat plegar després dels mals resultats a les eleccions municipals del 28-M, on el seu partit ha perdut uns 300.000 vots. "La manera d'assumir la responsabilitat política és fer tot el possible per merèixer la confiança de la ciutadania", ha afirmat. De fet, ha subratllat que en els últims 12 anys hi ha hagut 14 eleccions, de les quals 13 han anat molt bé. "No hi ha cap partit a qui totes les eleccions hagin anat bé. Forma part d'una certa normalitat", ha afegit. Junqueras ha reivindicat el seu lideratge al llarg dels anys i ha apuntat que és el líder millor valorat a les enquestes: "Espero ser-ho en el futur, al servei de la meva organització, del país, l'he fet abans de l'1 d'octubre, després, des de la presó i ho continuaré fent sempre". 

Junqueras defensa prioritzar acords entre formacions independentistes en àmbits municipals i supramunicipals, i aposta per "un acord de tipus programàtic". Per aquesta raó, insisteix a no donar suport a l'alcalde en funcions del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, perquè, recorda, el PSC i En Comú Podem van "privar" que Ernest Maragall fos alcalde de Barcelona "amb un acord amb l'extrema dreta" de Valls "no és bo posar l'alcaldia en mans dels que van pactar amb l'extrema dreta per impedir que Barcelona tingués un alcalde republicà com Ernest Maragall".