Esquerra Republicana va patir una desfeta considerable a les eleccions municipals del 28-M. Dos dies més tard, arriben els primers gestos, a les portes d'unes noves eleccions, les espanyoles del 23-J. Segons avança Nació i ha pogut confirmar ElNacional.cat, el partit ha decidit convocar una assemblea oberta a la militància, que tindrà lloc dimarts de la setmana que ve. Segons les fonts republicanes consultades, és el procés habitual després d'uns comicis. Però no sempre en un context tan convuls com l'actual. En l'escrit a les bases, el president i la secretària general, Oriol Junqueras i Marta Rovira, admeten que "els resultats obtinguts no són tan bons com hauríem volgut".

A més de perdre els seus bastions contra el PSC, ERC va deixar-se 300.000 vots respecte del 2019. Els republicans atribueixen a la baixa participació, que "ens ha impactat especialment com a organització" i que "caldrà analitzar aquestes xifres de participació i treballar intensament per explicar-nos més i millor i tornar a mobilitzar aquest electorat que ha decidit quedar-se a casa". La vista està posada també en les noves eleccions que tindran lloc d'aquí a 53 dies, les generals del 23 de juliol. En aquests comicis, el president Pere Aragonès ha fet una crida a fer un "front comú" del sobiranisme català a Madrid per a tractar de barrar el pas a un govern de la dreta i l'extrema dreta espanyoles. 

Des de Calàbria sostenen que és un mecanisme habitual "quan hi ha fets destacats a valorar i compartir", com ara uns resultats electorals. Aquestes mateixes fonts sostenen que també l'hauria convocada encara que els resultats haguessin estat uns altres de més positius.

El "front comú"

Depèn a qui preguntis, el “front comú” proposat per Pere Aragonès vol dir una cosa o la contrària. El president de la Generalitat ha allargat la mà al sobiranisme per plantar cara a la dreta i l’extrema dreta a les eleccions del 23-J, sense concretar fórmules. Una proposta que ha arribat després que Junts per Catalunya demanés una llista unitària. Algunes veus de la direcció d'Esquerra Republicana consultades per ElNacional.cat neguen que contemplin presentar-se conjuntament. Altres veus de la mateixa executiva, en canvi, no descarten cap opció. Fins al punt que hi ha qui ha decidit pronunciar-se públicament. És el cas de l’exportaveu al Congrés, Joan Tardà, que s’ha preguntat si canvia l’estratègia d’ERC.

Presa de contacte Maragall-Trias

A Barcelona va tenir lloc una de les derrotes més importants, on van passar de ser primera força a ser la quarta i de deu a cinc regidors. I a la capital catalana ja han començat els contactes per intentar construir una majoria independentista. Ja hi ha hagut una primera "presa de contacte" entre el guanyador de les eleccions Xavier Trias i el candidat republicà Ernest Maragall. Segons fonts municipals consultades, després que es truquessin la nit electoral, Trias i Maragall van trobar-se personalment aquest dilluns al vespre en una "reunió discreta", en un hotel de l'Eixample. Va durar al voltant d'una hora, "sense concrecions", i de moment no s'han obert negociacions formals com a tal. Els republicans insisteixen que, com a guanyador de les eleccions, Trias ha de liderar les converses i la iniciativa per a formar govern.