La veu d'Oriol Junqueras ha ressonat pausada i tranquil·la a l'esplanada del Parc de les Exposicions de Perpinyà. Per evident causa major no ha pogut ser-hi en persona, però finalment ha tingut presència a l'escenari a través d'un àudio gravat des de Lledoners. El missatge, tan concís com clar: que cal "ser més i més forts per guanyar el torcebraç a l'Estat" i que és imprescindible "no confondre l'adversari". 

Amb aquestes paraules, el president d'Esquerra Republicana ha trencat una llança a favor de la via pragmàtica que abandera el seu partit i ha recordat com han sigut capaços de "forçar l'Estat" a seure a la taula de negociació, que va arrencar dimecres passat a la Moncloa, arran de l'acord entre els republicans i el PSOE per investir Pedro Sánchez. 

Les condicions en les quals ha hagut d'enviar el missatge enregistrat han fet que el to no hagi estat el del Junqueras més abrandat, el que quan era en llibertat s'hi deixava la gola. Amb tot, ha insistit en una idea que ja fa temps que repeteix. "Porto tota la vida lluitant per la independència, n'he pagat un preu molt alt, però no he renunciat als meus objectius". Un avís a navegants, a la part de l'independentisme que acusa ERC d'haver traït els seus ideals. 

Qui fou vicepresident del Govern de l'1-O ha assenyalat que en base a aquell "aprenentatge", cal començar "a preparar el proper embat, que serà definitiu". 

Mentre s'escoltava l'àudio de Junqueras, s'anaven alternant imatges seves i de l'actualitat política més recent. I just en el moment que ha aparegut una fotografia de la reunió de la taula de negociació entre governs de dimecres passat, s'han pogut sentir alguns xiulets entre el públic assistent.