Junts fa una crida a participar en la manifestació de la Diada després que ERC s'hagi desmarcat de la convocatòria de l'ANC. El portaveu del partit, Josep Rius, tot i assegurar que manté el respecte per la decisió "personal" del president, Pere Aragonès, de no assistir-hi, ha insistit que tant els membres de la direcció del seu partit com els seus consellers del Govern sí que hi seran. "La mobilització ciutadana ha estat i és una eina imprescindible per avançar en la independència, juntament amb l'acció política i institucional", ha argumentat el portaveu del partit, que ha subratllat que l'1-O no s'hauria pogut fer sense el suport de la gent.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, Rius ha insistit que la Diada "no és un moment de partidismes ni divisions" per la qual cosa ha fet una crida perquè hi assisteixi tothom, perquè sigui un èxit com ha estat els darrers anys. Després que divendres des de Presidència de la Generalitat es va confirmar que Aragonès no assistiria a la manifestació de la Diada per considerar que s'ha organitzat contra els partits i les institucions i no contra l'Estat espanyol, aquest dilluns els republicans han argumentat que la mobilització està plantejada per anar “contra independentistes” i per provocar divisió.

 

Avís a ERC

En relació amb el pacte de govern amb ERC i els advertiments dels republicans sobre l'estabilitat de l'executiu, Rius ha recordat que l'auditoria interna que ha elaborat Junts sobre el compliment de l'acord aprova la feina duta a terme pel Govern, però constata que no ha funcionat des del punt de vista del procés i d'avançar en la independència. "La millor manera de garantir l'estabilitat és fer complir els acords", ha subratllat el portaveu.

Junts ha fet arribar a Aragonès les seves propostes per garantir el compliment del pacte —la constitució d'un espai de direcció estratègica, un front de coordinació a Madrid i passar de la taula de diàleg a un procés de negociació real i ha insistit que totes elles figuren a l'acord de govern. El portaveu, que ha llegit literalment els termes en què l'acord recull aquests punts, ha insistit que el debat de política general haurà de ser l'espai on es constati que es dona compliment a aquest acord i ha assegurat que han rebut d'ERC bona predisposició a parlar-ne.

Reforma exprés del reglament

Pel que fa a la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, Junts ha acordat la presentació d'un recurs d'empara davant el TC com a pas previ per acudir al TEDH d'Estrasburg. A més, demanarà una reforma exprés del reglament del Parlament de Catalunya basant-se en la resolució de l'ONUsobre la no-destitució de càrrecs electes abans que hi hagi sentència ferma per preservar la presumpció d'innocència. Junts insisteix que no presentarà cap candidat alternatiu a Borràs per ocupar la presidència i que si hi ha una situació d'interinitat seran ERC, PSC i CUP qui ho hauran de resoldre. De fet, ha recordat que ERC no va demanar un substitut per Quim Torra quan va ser inhabilitat i que va mantenir la seva estructura.