El president d'ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva acusat de rebel·lió i en espera de judici per la seva participació en el procés, no espera cap gest per part del govern central que contribueixi a rebaixar les penes que la Fiscalia sol·licita per a ell i prefereix "no albergar esperances" de la seva sortida de presó.

En una entrevista que el polític català ha respost per escrit i que avui publica el diari El País, Junqueras afirma que "dóna per fet" que ni ell ni la resta dels polítics catalans a la presó per la seva participació en el procés independentista vagin a tenir un judici just perquè "tampoc no han tingut una instrucció justa".

La Fiscalia donarà a conèixer demà el seu escrit d'acusació, i probablement també l'Advocacia de l'Estat, després que els partits independentistes hagin sol·licitat del Govern un "gest" que ajudi a rebaixar les acusacions amb vista a un judici que s'espera que comenci al gener.

El líder independentista afirma que "no va a renunciar mai al diàleg" i afegeix que el seu objectiu és "construir una majoria cada vegada més àmplia i transversal que faci inevitable un acord entre totes les parts", en resposta a la petició del Govern de senyals clars sobre la seva disposició o no a rectificar el rumb i abandonar la via unilateral.

Encara que no precisa si descarta aquesta via, el màxim responsable d'Esquerra Republicana de Catalunya suposa que "tothom entén que si allargues la mà no esperes que te la mosseguin". De la seva banda, ha afegit, està disposat a estendre la mà al Govern central i a arribar a acords, però "aquests -afegeix- o són en doble direcció o no porten enlloc". Qüestiona en aquest sentit "com s'explica que ens demanin centenars d'anys de presó i, al seu torn, una benedicció al mateix Govern", en ser preguntat sobre si segueix condicionant la negociació pressupostària a la rebaixa de les penes.

Respecte a si acatarà la sentència, Junqueras respon: "En el meu cas no entenc què significa acatar; estic a la presó, ho accepti o no, per molt que sigui profundament injust". El líder d'ERC finalitza l'entrevista referint-se al rumb de l'independentisme i el Govern i assenyala que "tothom ha de fer els deures, encara que això suposi assumir crítiques o sortir de la zona de confort. Nosaltres ho fem, sabem que cal assumir contradiccions per avançar, volem arribar a acords".