Oriol Junqueras ha explicat a Catalunya Ràdio, a través d'una entrevista per carta, que quan aquest dimarts assisteixi a la comissió del Parlament sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, voldrà "veure com aguanten la mirada" els representants polítics que han justificat el seu empresonament i condemna. "Saben que han estat còmplices d'aquesta injustícia que és que portem més de dos anys tancats a la presó per uns delictes que no hem comès, per haver fet un referèndum", ha lamentat.

Junqueras considera que l'anomalia no és que se'ls hagi autoritzat a sortir de la presó per comparèixer al Parlament, sinó que l'"anomalia" és el seu empresonament. "Sovint ens equivoquem cap on posem la pressió i assenyalem, però no podem perdre de vista que som a la presó perquè l'Estat ha decidit engegar una maquinària de venjança".

Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa també han avançat a Catalunya Ràdio què pensen explicar a la comissió.

Tots ells coincideixen a afirmar que el 155 va perjudicar el funcionament de l'administració catalana i dels serveis que presta, i que va suposar un precedent per a qüestions "que ara passen i esgarrifen els demòcrates", segons Turull. Per Forn, va suposar "un dels episodis més greus de la història de Catalunya" per la suspensió de l'autogovern; mentre que Bassa en destaca que "va endarrerir molts projectes" i va suposar "problemes de pagaments". Romeva, a més, sosté que el seu departament, Afers Exteriors, va ser "una obsessió" del govern espanyol, per la qual cosa "va ser el més afectat i el més desmantellat de tots amb el 155".

Junqueras subratlla que la intervenció de la Generalitat "va suposar que s'aturés de cop" el desplegament de lleis i ajudes que s'havien posat en marxa. Per això, vol aprofitar el seu torn a la comissió del Parlament per "parlar de la repressió de l'Estat i de totes les vulneracions de drets que han anat fent des d'abans de l'1 d'octubre i fins avui".