El vicepresident del Govern, Oriol junqueras, ha reconegut la feina duta a terme pel president Carles Puigdemont i ha assegurat que li té una gran estima i respecte. "Hem contribuït a fer coses extraordinàries", ha explicat en una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3 feta a la presó de Lledoners. Segons el líder d'ERC, els dos treballen per a una "unitat d'acció estratègica".

Junqueras afirma que "Carles Puigdemont i jo hem contribuït a fer coses extraordinàries. Malauradament no podem parlar cara a cara per culpa d'una repressió que tots dos patim en primera persona". "Però tenim molts amics en comú que ens permeten estar en contacte", afegeix.

"Jo li tinc una gran estima i respecte, que sé que ell també té cap a mi", manifesta el líder d'ERC. "Tots dos som conscients que ara cal més responsabilitat i esperit constructiu que mai". " Si hi ha tanta gent treballant en això deu ser que també hi ha molts a qui potser els interessa que els ponts no hi siguin, entre els quals afortunadament no ens hi comptem ni ell ni jo", afegeix.

Unitat estratègica

Junqueras assegura que "ara treballem per una unitat estratègica amb tots els actors polítics i socials que defensen una sortida democràtica".

 

Per comentar l'entrevista hi havia convidat al programa Sergi Sol, estret col·laborador i amic de Junqueras, que ha confirmat que el líder d'ERC i Puigdemont mantenen una bona relació. Sol ha assegurat que l'1 d'octubre "no hagués estat possible sense Carles Puigdemont, i tampoc sense Oriol Juqnueras o Marta Rovira, o tant altres".

Sol, que dimarts passat es va entrevistar amb Puigdemont a Waterloo, ha posat en valor la batalla que estan lliurant els exiliats ambs tribunals europeus, "que beneficiarà al conjunt dels presos i ajuda a visualitzar la injustícia d'aquesta repressió". Quan a la unitat d'acció, Sol ha indicat que demana "un front ampli que trascendeixi al mateix Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, que aglutini la majoria de l1-O", majoria ha recordat que no tota és independentista.

Diàleg entre governs

A l'entrevista a Preguntes Freqüents, el líder d'Esquerra ha valorat positivament la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez, que espera serveixi per obrir "una nova etapa de diàleg entre governs”. “És evident que tothom sap que aquest conflicte, que ara reconeixen, només es pot resoldre per la via del diàleg i a través de les urnes, fet que demostra que més del 80 per cent dels catalans és partidari d'un referèndum”, ha reflexionat el pres polític, que celebra que després de la trobada es reconegui el conflicte, i s'aposti per la via del diàleg i les urnes com l'única manera de resoldre'l.

Sobre les protestes d’aquest 21 de desembre, Junqueras ha recordat que "Catalunya sempre ha protagonitzat les manifestacions més massives i cíviques dels darrers anys a Europa i al món sencer i aquesta ha de ser la via a seguir".

En ser preguntat pel canvi de nom de l’aeroport del Prat de Llobregat, que el Consell de Ministres va aprovar que passi a dir-se Josep Tarradellas, el líder d’ERC ha argumentat que no importa tant el nom com de qui és la gestió. Diu que la tria li “sembla correcte” i que també li hauria agradat el nom de Francesc Macià o Lluís Companys.

“La qüestió és qui ho ha decidit i com” ha criticat tot preguntant-se “Com és que el nom de l'aeroport de Barcelona no el tria la ciutat de Barcelona o Catalunya i les seves institucions”. “És una evidència, notable, de com i qui pren decisions sobre les nostres vides i el nostre país”, ha reblat. “El problema de fons no és el nom sinó la seva gestió, és evident que estaria molt millor en mans de les institucions catalanes que de les espanyoles", ha afirmat.