El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que els republicans han "desemmascarat" el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en convocar eleccions en comptes d'aprofitar els seus suports per ser investit president de nou.

"Amb la gestió que vam fer de la investidura oferint al PSOE uns vots que no volia, l'hem desemmascarat. Han convocat eleccions contra ERC i l'independentisme perquè no volia els nostres vots", ha acabat en una entrevista d'Europa Press de la qual ahir ja es va avançar una part en la qual Junqueras afirmava que respecte a la resposta a la sentència, "no volem fum ni simbolisme buit".

Per això, de cara als comicis del 10 de novembre, demana que el suport a ERC sigui encara més gran, perquè així "l'independentisme serà més fort", encara que sospita que Sánchez s'ha allunyat d'un acord amb les esquerres i busca tornar al bipartidisme en una mena de segona volta electoral.

En les últimes setmanes s'han llançat propostes en la línia que l'independentisme presentés una candidatura unitària a les eleccions --entre ells la portaveu de JxCat en el Congrés, Laura Borràs--, però Junqueras no tem que l'aposta d'ERC de presentar el seu propi projecte li comporti futurs retrets.

"Qui vulgui utilitzar la paraula unitat com a arma electoral i partidista s'equivoca, com molt bé deia Marta Rovira; ara bé, si parlem d'unitat estratègica sempre ens trobarem", ha concretat.

Diversitat i coordinació

Junqueras defensa aconseguir el màxim de suports al moviment independentista des de la diversitat i la transversalitat, perquè "cap vot independentista no es quedi a casa", i després coordinar-se per avançar en els punts comuns.

Ha plantejat incloure en els programes electorals aquestes idees que uneixen a les formacions polítiques: "Segur que fins i tot es podria pactar algun punt programàtic".

La "bona notícia" de la CUP

En aquesta línia, considera una "bona notícia per a l'independentisme" que la CUP es presenti per primera vegada a les eleccions generals, i ha destacat que la seva transversalitat i pluralitat no cap en una sola llista.

Per a Junqueras és important que la gent que es pugui sentir representada per la CUP pugui trobar la seva papereta als col·legis electorals: "Com més opcions hi hagi que puguin representar la pluralitat i la transversalitat del moviment, molt millor".

"Dit això, caldrà asseure's i coordinar una unitat d'acció que creem imprescindible, que creiem que es pot traduir en accions comunes i consensos programàtics," ha insistit.

Autodeterminació

Des d'ERC s'aposta per la solució dialogada, que segons el seu parer passa per aconseguir que els catalans puguin decidir el seu futur; i Junqueras, conscient que en una negociació no s'aconsegueix el 100% de les demandes, adverteix que "ERC no defallirà ni renunciarà als seus ideals ni a la independència", perquè considera que és la millor eina per ajudar la ciutadania.

Preguntat per com s'aconsegueix exercir l'autodeterminació davant d'un Estat que no està disposat a pactar un referèndum i descartada la via unilateral, ha respost: "Acumulant tanta força que l'Estat no tingui cap altra sortida".

"Hem de guanyar aquesta batalla per al desbordament democràtic i no tinc cap dubte del qual així serà", ha afegit.