El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que el seu partit només donarà suport a les respostes a la sentència de l'1-O que serveixin per avançar cap a la independència: "ERC només donarà suport a aquelles propostes que ens ajudin a avançar de veritat cap a la república" i ha assegurat que a ERC "no volem fum ni simbolisme buit, volem guanyar de manera definitiva. Venim de molt lluny i volem culminar-lo", ha dit en una entrevista d'Europa Press.

Junqueras ha insistit que la millor resposta serà la que "generi més consens i permeti enfortir les institucions catalanes en un moment en què precisament seran atacades". "Això pot tenir diferents propostes, però nosaltres serem al costat de la que sigui majoritària entre tots els actors", i ha dit que, des de la presó, està informat de les negociacions que mantenen els partits per consensuar la resposta a la sentència, i confia en els membres d'ERC que participen en aquestes negociacions.

A favor d'aquest consens, ha refusat revelar l'opció que el seu partit prefereix, però sí que ha valorat algunes propostes que s'han posat sobre la taula en els últims mesos, com constituir un Govern de concentració amb els comuns i la CUP, que ambdós partits ja han rebutjat.

Sobre aquesta possibilitat que han plantejat alguns dirigents republicans com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Junqueras ha defensat que és una proposta que enforteix les institucions: "Ens fa més forts". "Hi ha diverses propostes en les quals ens hem de trobar, totes elles han de coincidir en un fet capital, fent-nos més forts institucionalment i més estris a la nostra societat", ha defensat. "El Govern de concentració ens fa més forts i Aragonès ho planteja apel·lant a la seva responsabilitat amb els ciutadans davant d'un Estat cada vegada més demofòbic. És difícil però alhora explorable", ha dit.

Sobre si avala que en una resposta a la sentència s'exerceixi la desobediència institucional, ha respost: "Devem obediència als nostres conciutadans. En qualsevol cas, nosaltres haurem de fer allò que serveixi per avançar de veritat", i ha alertat que, segons ell, l'Estat ja ha demostrat que pot posar en risc les institucions catalanes amb el 155. "No pot tornar a passar, hi ha un bé a preservar i són els ciutadans d'aquest país i les seves institucions. El 155 no és un atac contra els independentistes, sinó contra tota la ciutadania del nostre país pensin el que pensin", ha dit.

"I estem farts que se'ns amenaci des de Madrid, malgrat que els deixa en evidència perquè és la demostració que no els importen els ciutadans d'aquest país," ha recriminat.

L'amnistia, "el millor mecanisme"

Una altra proposta plantejada des de l'independentisme és reivindicar l'amnistia dels presos polítics, si són condemnats pel TS, una cosa que Junqueras comparteix perquè creu que és "el millor mecanisme" per tornar el conflicte a la política.

Ha advertit que, si no hi ha un mecanisme com l'amnistia, no hi podrà haver una negociació amb l'Estat: "Si no aconseguim el mecanisme per anul·lar la causa general contra l'independentisme difícilment podrem entrar en una fase de negociació per assolir una solució política del conflicte. Hem de tornar el conflicte polític a la política, l'amnistia és el millor mecanisme".

Tanmateix, els comuns ja han manifestat que prefereixen reformar el Codi Penal, perquè creuen que no veuen viable que un Govern del PSOE accepti amnistiar els dirigents independentistes que puguin ser condemnats, davant de la qual cosa Junqueras replica: "També ens deien que mai no podríem fer el referèndum i ho vam fer".

En ser preguntat per quin és el mandat de l'1-O dos anys després, ha contestat que "és la llavor de la llibertat, probablement el moment fundacional" i una jornada que ho va canviar tot, encara que constata que no va servir per aconseguir la independència, per la qual cosa creu que serà necessari buscar un nou moment.

"Si fa falta, n'hi haurà nous 1 d'octubre perquè el que és segur és que els catalans ja no renunciarem mai al dret a decidir. Lamentablement, el referèndum no ens ha permès guanyar la independència com molts voldríem, però ens hem guanyat una sobirania a què no renunciarem mai. Farà falta un nou moment referendari", ha raonat.

Confiança en la ciutadania

Per a ell, si la sentència no és absolutòria, no només serà un atac contra els acusats, sinó "contra tot el poble de Catalunya, ho serà contra la mateixa democràcia", per la qual cosa està convençut que la reacció de la gent serà massiva, cívica i pacífica.

Per això, espera que la resposta al Suprem aglutini diferents actors, no només de l'independentisme, i creu que es pot aconseguir sense que ningú renunciï a res: "Davant de la repressió ferotge, els demòcrates s'uniran molt més enllà de les diferències que hi pugui haver, com vam fer el 3-O. No és qüestió de renunciar a res, sinó de sumar".

A més, confia que la gent sortirà al carrer per respondre a la decisió del TS: "Els ciutadans i ciutadanes sempre han estat allà on ha estat necessari, mai no han resolt. Mai. No tinc cap dubte que la ciutadania serà sempre".