La revista Sàpiens de desembre, que ja és a la venda, regala el llibre Estimats Lluc i Joana. Contes des de la presó escrit per Oriol Junqueras. L'obra és una tria dels textos escrits per Junqueras des de les presons d'Estremera i Lledoners l'últim any. En Lluc, de 6 anys, i la Joana, de 3 anys, són els protagonistes de les il·lustracions que acompanyen els 11 contes triats, que Junqueras vol dedicar a tots els presos polítics i exiliats i "sobretot als fills" d'aquests.

coberta pepe serra (2)

Estimats Lluc i Joana. Il·lustració de Pepe Serra.

Així ho ha transmès el líder independentista a l'editor de Sàpiens, Jordi Creus, a qui li agradaria que "despertés consciències". "L'Oriol vol fer una mostra més d'amor als seus fills en un moment en què no els pot veure", ha dit Creus a l'ACN. 

Entre 100 i 200 contes va rebre l'editor de Sàpiens aquest estiu de les mans de la dona d'Oriol Junqueras, Neus Bramona, trossos de paper aprofitats fins a l'últim mil·límetre. "L'Oriol escriu com pot. És lamentable que hagi d'aprofitar així els trossets de paper per escriure als seus fills", ha dit Creus. D'aquells manuscrits se n'intueix una mostra a la pàgina 2 del llibre, on també s'hi veuen minuciosos dibuixos del mateix Junqueras, com una nau espacial o un aqüeducte.

De tot aquest material, Sàpiens n'ha seleccionat els "més potents", un total d'11 contes, com El drac de plata, sobre un riu xinès, o El principi de tot, sobre l'origen de l'univers. En aquest últim, precisament, Junqueras fa referència a la resta de presos polítics i fills, "especialment a l'Elda i el Noah", fills de Raül Romeva, a qui "també els agrada mirar el cel amb el seu pare". "Ell vol dedicar aquest recull de contes als presos polítics i als exiliats i sobretot als fills d'aquests. Ho fa pensant en els seus fills, però també en els de la resta", ha dit Creus.

Contes per als pares

Malgrat que es tracta de relats infantils, el llibre "no és per a nens". L'edició del llibre, tant la paginació com la tipografia, està feta per a un públic adult, encara que "evidentment els pares poden llegir els contes als fills". També s'hi inclou un poema i una carta de Junqueras adreçada als seus fills, en què maleeix les dues hores que "només" pot estar amb ells al mes, i on es defineix com una bona persona. "No hi ha referències polítiques. És d'amor als seus fills. Et dona la dimensió humana d'aquesta persona", ha dit Creus. És per això que creu que no hi ha resignació en les seves paraules, només la "fortalesa" d'un home "convençut que no ha fet res dolent i que ho tornaria a fer".

Com la resta de presos que tenen fills petits, "es troba que s'està perdent una part importantíssima de la seva vida". "A mi m'agradaria que quan la gent ho llegeixi pensi com pot ser que un home així sigui a la presó", ha afirmat Creus. Per això enviarà personalment el llibre a Inés Arrimadas, Albert Rivera, Carlos Carrizosa i Xavier García Albiol.

llibre contes oriol junqueras acn

Foto: ACN.

Un "homenatge" altruista

Il·lustradors, correctors, dissenyadors i editors del llibre han treballat de manera desinteressada com a "homenatge" a un home "que és a la presó per haver permès que els catalans" votessin. Per això, malgrat que és una producció costosa, se n'han imprès 30.000 exemplars, que es donaran de forma gratuïta amb la revista Sàpiens del desembre.

Creus era el director de la revista quan Junqueras n'era col·laborador com a divulgador històric. La comunicació del líder d'ERC des de la presó de Lledoners amb l'editor del llibre ha estat constant, amb cartes a doble espai en què Junqueras podia respondre o proves on ell guixava al damunt. "És una mala manera de fer les coses", ha lamentat Creus, que celebra, no obstant això, el resultat. Ha pogut entregar a en Lluc i a la Joana el llibre, amb tapa groga, i "n'estan molt contents" perquè es reconeixen en les il·lustracions.

El llibre arriba als quioscs aquest dilluns i la presentació oficial serà el 29 de novembre a Sant Vicenç dels Horts, amb la presència del vicepresident Pere Aragonès i Roger Junqueras, germà del líder independentista, que explicarà anècdotes de quan era petit amb el polític i historiador pres a Lledoners.

 

Il·lustració de portada: Filo.