La Central Federal per a la Formació Política, que depèn del ministeri de l'Interior alemany, ha fet una anàlisi de les eleccions generals de diumenge i de les europees advertint que "la qüestió catalana ho centra tot", i ha solapat totes les altres polèmiques. "El molt que la crisi catalana ha sacsejat Espanya també es podrà veure en la campanya europea al país, que ara té l'actualitat eclipsada per la campanya de les generals", ha indicat.

El corresponsal de la Central, Tom Gebhardt, explica que Espanya celebra eleccions perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, va dissoldre les Corts després de 9 mesos de govern, a conseguit per una moció de censura, quan els partits catalans "li van negar l'aprovació dels pressupostos". "Ho van fer perquè, al seu entendre, Sánchez no els va donar prou satisfacció respecte al conflicte català", afegeix.

Central politica alemanya

Segons l'organisme governamental alemany, les eleccions hauran de decidir si Sánchez torna a governar o bé es forma una coalició entre el PP, Cs "i el partit d'extrema dreta Vox". L'anàlisi s'estén en aquesta possibilitat, que seria impossible a Alemanya perquè es fan cordons sanitaris contra els partits ultres. 

"PP, Cs i Vox ja van mobilitzar desenes de milers de persones al mes de febrer en una manifestació a Madrid contra el govern de Sánchez. El líder del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans, Albert Rivera, van aparèixer al costat de Santiago Abascal, el líder del partit radical de dretes Vox", apunta.

Dona per fet que el PP no tindrà cap por de pactar amb Vox si arriba al cas. "El PP per governar necessitaria pactar amb Cs i, com a mínim, també amb Vox. No tindrà cap rubor a fer-ho", indica. 

La Central Federal pronostica que aquestes qüestions contaminaran la campanya de les eleccions europees, on també tindrà la presència central Catalunya.