L'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja ha assegurat que ETA "l'únic que ha fet és anar guanyant posicions en els últims anys" i que tot el que viu ara Espanya ve d'un "acord marc ETA-Zapatero", que es va firmar l'any 2004. "Aquest acord explica tot el que passa: l'aprovació dels pressupostos, la moció de censura, la governabilitat", ha manifestat Mayor Oreja en una entrevista a Escudo Digital.

En la mateixa línia, ha afegit que ETA, a més d'organització terrorista, "és un projecte de ruptura". "Quan algú diu hem derrotat ETA, cal contestar-li que no, perquè ETA, a més d'organització terrorista, és un projecte de ruptura, i l'únic que ha fet és anar guanyant posicions en els últims anys", ha lamentat.

Per això, Mayor Oreja ha respost que "sens dubte" que es pot dir que ETA ha guanyat i ha apuntat que l'únic fracàs d'ETA "és que en tots els processos hi ha un intercanvi de pau per poder, és a dir, es deixa de matar a canvi del poder, i l'únic que els falta és el poder al País Basc". En aquest punt, ha afirmat que si en les últimes eleccions la suma del PSOE, Bildu i Podemos hagués tret 38 escons, "el PNB tindria comptats els seus dies en l'actual govern".

"Però això no significa que hagin perdut, en tenen 37 i és un projecte a llarg termini, que és una cosa que han après molt bé. Per això quan algú diu 'hem derrotat a ETA', cal contestar-li que "no hem derrotat ETA", ha recalcat l'exministre de l'Interior.