Després de les diferències entre JxCat i ERC evidenciades novament, l’oposició ha furgat en la ferida. Amb diferents matisos, durant la represa del debat de política general aquest dimarts a la tarda, Ciutadans, el PSC i el PP han posat en dubte l’estabilitat del Govern després de les tensions de les últimes setmanes. Els comuns han tornat a instar Carles Puigdemont i els presos a rectificar i designar diputats substituts.

“No teníem clar que aquest ple comencés”, ha dit per començar el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha advertit que la situació és un “desprestigi” per a la cambra. “Avui la notícia és la baralla entre JxCat i ERC, i no el debat de política general”, ha lamentat el dirigent unionista. I ha reblat: “Aquest debat té sentit per posar de manifest que han d'assumir la seva derrota”.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha instat el president, Quim Torra, a “decidir entre democràcia i desobediència”. I li ha preguntat: “Senyor president, vostè creu que pot governar?". La dirigent socialista ha acusat l’independentisme de “tancar el Parlament a discreció” i després dir que són perseguits.

Els comuns demanen rectificar

El comú Joan Josep Nuet ha interpel·lat directament JxCat, al qual ha demanat que rectifiqui i designi els substituts dels quatre diputats. Parafrasejant el president Tarradellas, ha advertit que l’únic que no es pot fer en política és el ridícul. “Intentant fer que el Parlament faci el ridícul llancem pedres contra la teulada de Catalunya”, ha avisat. Ho ha titllat de “gesticulacions” que no fan “avançar”, sinó “retrocedir”.

“Us demanem i exigim que no poseu en perill el conjunt del Parlament de Catalunya”, ha dit Nuet, que ha fet seves les paraules d’Oriol Junqueras a l’entrevista a TVE des de Lledoners.