Els partits de l’oposició afronten la qüestió de confiança com un tràmit i creuen que només servirà per escenificar el que ja se sap a hores d’ara: que la CUP ratificarà el seu suport al president, Carles Puigdemont.

Des del PP, Enric Millo, ha afirmat que l’únic objectiu del Govern és devaluar el Debat de Política General (DPG) que se celebrarà la setmana que ve i on s’hauria de fer balanç d’aquest any de govern.

“Demà al Parlament només hi ha un debat entre independentistes que només interessa a independentistes”, ha lamentat. “Demà s’escenificarà la nova pastanaga que JxSí posa davant la CUP i que la CUP s’empassa a canvi de compromisos que després seran impossibles de complir”, ha argumentat.

Millo ha dit que el president només buscar d’aquesta manera tapar la inactivitat d’aquest Govern i la manca de voluntat de sotmetre a debat la gestió de l’executiu en aquest darrer any. “Quin serà el nou invent independentista per distreure l’atenció de tothom i continuar enganyant als independentistes i la resta de catalans...”, ha preguntat.

Segons el PP, el debat realment important és el de Política General. És per això que creu que serà llavors quan Puigdemont s’examini davant el conjunt de forces que integren el Parlament.  

“Degradar el Parlament”

En aquest punt ha acusat JxSí i la CUP de degradar la institució i no permetre que l’oposició fiscalitzi el Govern.

"La qüestió de confiança és indiferida, no l’ha presentat fins que no va tenir el Sí de la CUP i ens fa venir ja sabent quin és el resultat, i degrada el debat de política general", ha etzibat.

Segons Millo, la manipulació del Govern és tal que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) farà la propera enquesta sobre la qüestió de confiança i no pas sobre el DPG, que és el que es fa habitualment.

Per tot això, Millo argumenta que el Govern “pren el pèl als catalans”: “Puigdemont guanyarà la qüestió de confiança però els catalans pagaran la factura de la CUP en termes d’incertesa, inestabilitat pel fet que el president deixarà en mans dels radicals de la CUP el Govern”.  

No reforçarà Puigdemont

En aquesta línia, el portaveu de CSQP, Albano-Dante Fachin, ha assegurat que el president no sortirà reforçat de la qüestió de confiança.

Fachin també ha insistit que la qüestió de confiança no ha de devaluar el debat més rellevant del calendari parlamentari que és el de Política General.

Això sí, Fachin creu que Puigdemont té demà “una oportunitat” per “parlar clar i sortir de l’ambigüitat”.