Als lletrats del Parlament de Catalunya se'ls gira feina. La proposta de resolució que Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han presentat al registre de la cambra, que reitera el dret dels diputats a defensar el dret d'autodeterminació i reprovar la monarquia, portarà cua els propers dies. Cs i el PP ja avisen que la combatran. El PSC també, però amb matisos. Els comuns hi veuen una operació merament estètica per "fer veure que van units abans de les eleccions". 

Els partits unionistes veuen el fantasma del ple dels dies 6 i 7 de setembre de 2017, durant el qual els independentises van alterar l'ordre del dia per poder aprovar les lleis de referèndum i transitorietat. Socialistes, Cs i populars deixen clar que demanaran a la Mesa que reconsideri la decisió d'haver admès a tràmit la proposta i subratllen el fet que els lletrats han avisat que un dels seus punts va contra els advertiments del TC. Creuen, per tant, que si s'aprova caldrà acabar-la impugnant-la davant del Tribunal Constitucional. 

Comuns i PSC hi veuen aparença

Tot i que la intenció inicial era incorporar-los en la resposta a la sentència, els comuns n'han quedat finalment al marge. Ara, expliquen, estudiaran el document i decidiran si hi donen suport o no. Deixen clar que comparteixen amb els independentistes que "el Parlament ha de poder parlar de tot, ara bé, el conflicte de Catalunya no es resoldrà amb una resolució". 

En aquest sentit, tal com afirmen els socialistes, creuen que es tracta "d'un intent dels partits de fer veure que van units abans de les eleccions". En la mateixa línia s'expressa el PSC, que hi veu "un intent d'aparentar una unitat major de la que realment existeix, de reconstruir una aparença d'unitat". I tot i que la recorreran, els d'Iceta creuen que el document "és bàsicament declaratiu".