El ple monogràfic sobre el 6 i 7 de setembre que ha tingut lloc aquest dimecres al Parlament, demanat per Ciutadans, ha servit als grups de l'oposició per retreure a l'independentisme la via unilateral. Ho han fet des del PP als Comuns i també el PSC, que han demanat no tornar a cometre els errors del passat. 

En aquest sentit, el president del grup socialista, Miquel Iceta, ha retret a l'independentisme els fets dels 6 i 7 de setembre on, ha assegurat, "la majoria va decidir petar-se l'Estatut i ho va fer". Tot i això, el líder del PSC ha volgut fer una apel·lació el diàleg, però ha demanat que per impulsar canvis hi hagi un consens de 2/3 de la cambra i "no el 80% d'una enquesta". 

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, per la seva banda, ha tingut un to molt dur contra l'independentisme: "exigim valor per reconèixer els errors i intel·ligència per no tornar a repetir-los". A més, ha criticat al president Quim Torra i li ha dit que "serà recordat com el pitjor president de la Generalitat", però també a ERC a qui els ha acusat d'"amagar-se darrere Torra" i els ha demanat definir-se i dir "si són la nova convergència o si són l'esquerra". 

Albiach, per altra banda, també ha criticat a Cs, a qui ha acusat de no tenir projecte i de dedicar-se només a presentar querelles. "No té sentit que la força més votada sigui la més inútil", ha defensat, demanat-li "menys querelles i més política". 

Finalment, per part del PP, el nou president del partit, Alejandro Fernández, ha assegurat que l'independentisme "va anar a sac" aquells dies. "Pretenen fer-nos creure que era un esplai kumbayà pacifísta i que va venir el dimoni espanyol a xafar-los la guitarra", ha apuntat el popular, al que ha afegit que en lloc de ser un esplai era "un moviment insurreccional". En aquest sentit, els ha demanat "menys victimisme" i que assumeixin "les seves responsabilitat".