L'oposició ha carregat durament aquest dimarts contra JxCat i ERC, després que la Mesa i la Junta de Portaveus han acordat iniciar el calendari de plens a l'octubre. Cs, el PSC i també el PP han considerat un "escàndol" aquesta decisió i els han acusat de voler "silenciar l'oposició fins que els doni la gana". 

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ho ha titllat "d'atropellament a la democràcia i a l'oposició". "El separatisme ha decidit tancar el Parlament fins a l'octubre, silenciar l'oposició fins que els doni la gana", ha dit en roda de premsa a la cambra catalana. En aquest sentit, Cs ha afirmat que els grups independentistes "no volen donar la cara per coses molt greus".

També la portaveu parlamentària del PSC-Units, Eva Granados, ha titllat de "despropòsit" l'acord. "Necessitem posar en marxa la institució", ha insistit. A més, a través de les xarxes socials, el president del grup, Miquel Iceta, ho ha qualificat d'"escàndol".

Per altra banda, el president del PP, Xavier García Albiol, ha criticat que el Parlament estigui tancat "tres mesos" i ho ha considerat una "vergonya que no immutarà els abduïts". 

Els comuns alerten del bloqueig

Finalment, la portaveu parlamentària de CatECP, Elisenda Alamany, també ha alertat que el Parlament viu una situació de "bloqueig" pel desacord entre JxCat i ERC i ha dit que el mes de setembre ja hauria de ser "hàbil" per reunir l'hemicicle. 

Tot i això, els comuns no han posat cap "entrebanc" que el primer ple se celebri del 2 al 4 d'octubre, una setmana més tard de la data que ells defensaven. Mentre no hi hagi "seguretat jurídica" per desenvolupar el ple —a causa de la suspensió de funcions dels diputats afectats per la interlocutòria del Tribunal Suprem—, els comuns opten per no convocar-lo. Ara bé, alerten també que el Parlament no pot estar "gaires dies més tancat".

Tot i la no celebració de plens fins a l'octubre, el Parlament sí que acollirà les comissions parlamentàries i se seguiran celebrant les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus.