Els grups de l’oposició, Cs, PSC i PP, han mantingut aquest dimarts que darrere la proposta del Govern no hi ha una voluntat real de pactar amb l’Estat. Així ho han assegurat després que el president del Govern, Carles Puigdemont, celebrés aquest dilluns una conferència a Madrid per aconseguir un acord per celebrar el referèndum.

Puigdemont va fer la seva ponència a l’auditori de l’Ajuntament de Madrid, acompanyat pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller d’Assumptes Exteriors, Raül Romeva.  En aquest marc, el cap de l’Executiu català va assegurar que esperarà una proposta de l’Estat però va reiterar que el compromís del seu Govern amb el referèndum és “inviolable”. O referèndum, o referèndum.  

Des de Ciutadans han menyspreat la conferència de Puigdemont, assegurant que no hi van anar perquè “sempre diu el mateix” i l’han convidat a “donar la cara” al Parlament. El portaveu adjunt del grup, Fernando de Páramo, ha lamentat que el Govern no tingui una “voluntat política” per dialogar i han posat com exemple la preparació de la llei de transitorietat jurídica.

La formació taronja ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Constitucional sobre aquesta llei tot i que no ha especificat si serà sobre les informacions publicades a El País o si es farà en el moment en què es registri la llei. En qualsevol cas, de Páramo ha assegurat que els propis grups del Govern han dit en seu parlamentària que desobeiran i que hi ha una moció que així ho prova.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha destacat que la conferència d’aquest dilluns “no ha servit d’absolutament res” ja que el president no té “cap voluntat de dialogar” amb l’Estat. Segons el PSC i com també ha destacat Cs, així ho demostra el fet que el Govern estigui preparant lleis per a sustentar la república catalana, com la llei de transitorietat jurídica, sense ni tan sols haver convocat el referèndum.

Per la seva banda, el portaveu del PP català al Parlament, Alejandro Fernández, ha titllat la demanda del referèndum com una “coartada” per poder proclamar la independència ja que, segons els populars, el Govern ja ha pres la decisió de separar-se de la resta d’Espanya.

“La devaluació de la figura del President”

Durant la seva intervenció, Fernández ha respost a Puigdemont amb un atac que, més enllà de l’àmbit polític, s’ha referit a la seva persona. “El discurs pronunciat aquest dilluns evidencia la devaluació de la categoria política del president”, ha reblat. El portaveu popular ha assegurat que això deriva del fet que Puigdemont no fos escollit com a president sinó que “es nota que va ser imposat a darrera hora per la CUP”.

Sobre aquesta mateixa conferència, el portaveu ha assegurat que mostra que el president del Govern és “al·lèrgic al debat democràtic, a diàleg i posseïdor d’un profund cinisme polític”. Com ja van fer aquest dilluns a través de les xarxes els membres del PP, Fernández ha assegurat que Puigdemont hauria hagut d’anar al Congrés dels diputats a debatre sobre el tema “més fonamental” de la seva agenda política.