La no tramitació de la ILP sobre la declaració d'independència ha tornat a obrir una esquerda dins els grups que donen suport al Govern, fet que ha servit a l'oposició per furgar en la ferida i demanar la convocatòria d'eleccions anticipades. JxCat i ERC han votat diferent a la Mesa en la tramitació d'aquesta iniciativa popular que demanava aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència: JxCat hi ha votat a favor i ERC s'ha abstingut al·legant una defecte de forma.

Ciutadans ha posat el crit al cel per aquesta iniciativa popular, malgrat no tirar endavant, i ho ha qualificat de "nou intent de cop d'Estat". A més, el president del grup, Carlos Carrizosa, ha defensat que l'abstenció d'ERC en la votació ha estat només per una qüestió "formal" i s'ha mostrat convençut que ho tornaran a fer per una altra via. En una roda de premsa després de la reunió de la Mesa, Carrizosa s'ha erigit com el "dic de contenció" contra l'independentisme i ha acusat al PSC de ser-ne "blanquejador", malgrat que aquest partit també hi ha votat en contra.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha celebrat la no admissió a tràmit de la iniciativa, però ha considerat que és "incoherent" perquè considera que l'exposició de motius de la proposta "podrien ser literals de qualsevol discurs de Torra i dels líder d'ERC. Per aquest motiu, ha assegurat que el Govern és "incoherent" i no "porta enlloc",  pel que ha considerat que el que caldria és "convocar eleccions". Granados ha demanat no tornar a cometre els mateixos errors del passat i ha insistit en buscar una sortida que passi pel "diàleg". "Si Torra no s'hi veu en cor, que convoqui eleccions", ha defensat.

 

Finalment, el portaveu del PP, Santi Rodríguez, s'ha mostrat "sorprès" pel vot diferenciat entre els dos socis de Govern, JxCat i ERC, i s'ha preguntat quins són els suports de l'executiu de Torra i l'objectiu de la legislatura. A més, el diputat popular han anat una mica més enllà, i ha vinculat l'abstenció d'ERC en la tramitació de ILP amb una possible abstenció d'aquest grup en la investidura de Pedro Sánchez.