La decisió del Consorci del Palau de no presentar en l'acusació particular Convergència Democràtica de Catalunya en el cas Palau no només ha obert esquerdes internes en el si del Govern, sinó que també ha topat amb les crítiques de l’oposició.

Divendres passat el Consorci del Palau de la Música, integrat per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Cultura, es va reunir per decidir si implicava directament CDC en el cas Palau. Tot i que l’expresident del Palau, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, van acusar directament Convergència de cobrar comissions a canvi d’adjudicacions d’obres públiques, el plantejament no va prosperar.

Amb l’absència dels representants del Ministeri i els membres de l’Ajuntament favorables a la inclusió de CDC en el cas, el vot del conseller de Cultura, Santi Vila, va ser clau. La decisió, però, no ha sortit gratis al PDeCAT, que s’ha trobat amb l’oposició dels seus socis de Govern, ERC, i la resta de forces polítiques.

La responsabilitat de Junqueras

Tot i que la decisió ha estat del PDeCAT, els membres de l'oposició han carregat també contra ERC. El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha criticat l’actuació del Govern en bloc i no ha eximit de responsabilitat el vicepresident, Oriol Junqueras. “Puigdemont i Junqueras bloquegen que CDC torni els sis milions d’euros robats. En comptes de lluitar contra la corrupció, la tapen”, ha assegurat.

Segons ha mantingut de Páramo, la raó per la qual el Govern defensa el procés és per “independitzar-se de la llei, de la justícia i de la lluita contra la corrupció”. En aquest sentit, s'ha referit  al “soci històric” de CDC, fent referència al Partit Popular. “Tot i que Rajoy i Puigdemont es barallen molt en públic, quan es tracta de tapar la corrupció, es posen d’acord molt ràpid”, ha conclòs.

Així mateix, el PSC ha assegurat que demanarà explicacions al Govern sobre la seva posició en el cas Palau durant la sessió de control al Govern que tindrà lloc aquest dimecres al ple. La diputada Alicia Romero ha assegurat que aquesta pregunta exemplificarà la “queixa” del PSC, ja que consideren que el Govern “s’hauria de personar en el cas Palau”.

De la mateixa manera que De Páramo, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha responsabilitzat tot el Govern de no presentar com a acusació particular CDC en el cas. En concret s’ha referit a Junqueras en tant que és “solidari” de les decisions preses.

Coscubiela ha qualificat l’actuació del Govern “d’intolerable” i ha remès a la petició de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Carles Puigdemont per tal que es convoqui una reunió d’urgència amb l’objectiu que el Govern es replantegi la seva decisió. “L’actual Govern està actuant igual que l’expresident Artur Mas, protegint l’espoli i desemparant recursos públics de la Generalitat”, ha assegurat.

El PP es mostra prudent

Davant l’allau de crítiques al Govern, el PP s’ha mostrat prudent. “És una decisió que no ens correspon”, ha assegurat el portaveu de la formació al Parlament, Alejandro Fernández. La formació considera que cal esperar a tenir tots els informes que s’estan elaborant al respecte per poder valorar la decisió del PDeCAT.  

“Sense que serveixi de precedent”, Fernández ha secundat les paraules de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que va assegurar en un tuit que la seva formació aniria fins al final.

Fernández no s’ha volgut referir a les declaracions del coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, sobre un possible pacte entre el PDeCAT i el govern espanyol. L’acord hauria implicat que no anés a la reunió cap membre de l’Executiu de Mariano Rajoy i, a canvi, el partit presidit per Artur Mas donaria suport a la reforma de la llei de l’estiba presentada pel govern popular.